mitaProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia pentru combaterea infracţiunilor de corupție săvârşite de militari au început urmărirea penală faţă de trei jandarmi, din cadrul IJJ Arad. Căpitan C.C.R. şi plutonier M.C.B., cadre militare la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, ambele în formă continuată, au fost reţinuţi. De asemenea, a fost reţinut plutonier A.R.D., cadru militar la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, dare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.
„Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: în perioada 2010-2013 cei trei învinuiţi, cadre militare la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad au pretins şi primit, în mod repetat, sume de bani şi bunuri, în valoare estimată la 300.000 de lei, de la mai mulţi vânzători ambulanţi de ţigări fără timbru fiscal din municipiul Arad, pentru a nu ridica spre confiscare diferite cantităţi de ţigări fără timbru ce aparţineau acelor vânzători şi totodată pentru a-i „ocoli” de la controalele periodice ce se efectuau de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Activitatea celor trei cadre militare a avut drept rezultat neaplicarea unor sancţiuni contravenţionale la constatarea încălcării regimului produselor accizabile.
Cu privire la învinuitul A.R.D., s-a mai reţinut că acesta le-a oferit unor colegi de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Arad diferite sume de bani pentru a nu lua măsuri legale împotriva unor vânzători de ţigări fără timbru fiscal, însă cei în cauză l-au refuzat. În data de 4 iulie, învinuitul C.C.R. a primit de la un denunţător suma de 400 de lei în scopul menţionat mai sus, procurorii procedând la constatarea infracţiunii flagrante. Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolul şase alineatul trei, Cod de procedură penală.
La instrumentarea cauzei, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor din cadrul Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă (S.I.P.I.) Arad şi ai Direcţiei Generale Anticorupţie (Serviciul Arad) din cadrul M.A.I.
„Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în comunicat.
Jandarmeria se dezice de orice faptă care contravine legii şi declară că nu va tolera un asemenea comportament în rândul personalului propriu. „Conducerea Inspec­toratului de Jandarmi Judeţean Arad va acorda sprijin şi va coopera cu organele de anchetă competente pentru stabilirea aspectelor referitoare la acest caz. În situaţia în care cadre din instituţie vor fi găsite vinovate de comiterea unor fapte de natură penală sau a oricăror alte fapte ce contravin legilor în vigoare şi regulamentelor militare, se vor lua măsuri aspre de sancţionare a acestora”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad.
(C.G.)

Recomandările redacției