Trichineloza pune pe jar DSP-ul

0
97

Având în vedere evoluţia în prezent în unele judeţe ale ţării a unor focare de trichineloză, precum şi creşterea aşteptată a  consumului de carne de porc şi vânat prilejuită de sărbătorile de iarnă,  Direcţia de Sănătate Publică Arad transmite următoarele recomandări către populaţie: achiziţionarea cărnii şi a produselor de carne se va face doar de la surse autorizate; testarea cărnii provenită din gospodăria proprie şi darea în consum a acesteia trebuie să se facă doar după examenul trichineloscopic negativ; la apariţia simptomelor caracteristice trichinelozei, adresarea către serviciile medicale (medici de familie, specialişti în boli infecţioase) pentru consult şi diagnostic.

„Reamintim că modalitatea de îmbolnăvire se face prin consum de carne de porc în principal, dar şi prin  carne de nutrie, de cal sau de vânat (mistreţ, urs) care conţin larve vii sau chisturi viabile. Manifestările bolii variază de la forme asimptomatice până la forme severe care pot cauza decesul prin complicaţiile pe care le produc“, ne declară Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

Incubaţia bolii este în medie 10-14 zile, iar semnele clinice sugestive pentru diagnostic sunt: febra, edemele feţei şi ale pleoapelor  însoţite de conjunctivită, dureri musculare, senzaţie de oboseală, tulburări digestive  tranzitorii (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături) apărute la 1-2 zile după consumul de carne infestată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.