Triplu concert, într-o partitură unicat, la Filarmonică

0
201

Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Ludwig van Beethoven, partitură unicat în repertoriul concertistic mondial, revine în programul Filarmonicii de Stat Arad, în ultimul concert al lunii aprilie, într-o interpretare care reunește pe scena de concerte a Palatului Cultural un trio instrumental de zile mari: violonistul Florin Paul, concertmaistrul Orchestrei Radio din Hamburg, violoncelista Alexandra Guțu și pianistul Sorin Dogariu. Îmbinare perfectă dintre principiul cameral și cel concertant – extins în cazul de faţă la mai mulţi parteneri – tripla partitură vieneză este însoțită în programul serii de 25 aprilie 2019, de alte două favorite ale repertoriului universal, Adagio-ul de Tomaso Albinoni și Simfonia nr. 100, Militara, de Joseph Haydn, ne-a declarat Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

Dirijorul orchestrei simfonice este Dorin Frandeș.

Florin Paul s-a născut la Lugoj, iar în anul 1982 s-a stabilit în Germania, unde a continuat să-şi completeze formarea artistică, studiind cu profesorul Wolfgang Marschner, la Freiburg, şi cu marele violonist Henryk Szeryng, în cadrul Academiei „Bach” din Stuttgart.

În Germania a ocupat succesiv posturi de concertmaistru la Filarmonica din München (aflată pe atunci sub bagheta regretatului Sergiu Celibidache – 1983), la Filarmonica din Stuttgart şi, din anul 1994, la NDR (Orchestra Radio din Hamburg).

Născută la Timişoara, talentul violoncelistei Alexandra Guțu a fost recunoscut în cele mai prestigioase concursuri internaţionale, primul fiind Concursul Pablo Casals de la Budapesta; au urmat concursurile de la Bologna, Florenţa, Praga, Moscova, Roma, apoi cursuri de specializare la Paris, la Conservatoire Supérieur de Musique şi la Academia Mozarteum din Salzburg.

Încă din anii de studii Alexandra Guţu a avut o bogată activitate concertistică, atât în România, dar şi în Statele Unite, Japonia, Germania, Franţa, Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.