Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi omologul său japonez Shinzo Abe au semnat marţi un acord oficial privind construirea unei centrale nucleare la Sinop, pe coasta Mării Negre, aceasta urmând să fie cea de-a doua centrală nucleară din Turcia, informează agenţia Anadolu.

 

 

 

În luna mai a acestui an, Turcia a anunţat că un consorţiu compus din firmele Mitsubishi Heavy Industries (Japonia) şi Areva (Franţa) va construi cea de-a doua centrală nucleară din Turcia, centrală care va fi amplasată pe coasta Mării Negre la Sinop. Contractul, în valoare de 22 miliarde de dolari, prevede construirea unei centrale cu patru reactoare şi o capacitate de 4.800 megawaţi. Prima unitate ar urma să demareze producţia în 2023 iar în 2028 ar trebui să devină operaţionale toate cele patru reactoare.

‘Ştim că este imposibil să spunem că nu vor avea loc accidente. Chiar dacă există o probabilitate de una la un milion, astfel de accidente pot avea loc şi este imposibil să ignorăm acest lucru’, a declarat Recep Tayyip Erdogan referindu-se la accidentul de la Fukushima.

‘ Japonia este responsabilă pentru îmbunătăţirea siguranţei centralelor nucleare din întreaga lume prin împărtăşirea experienţei şi lecţiilor învăţate de pe urma accidentului de la Fukushima’, a declarat, la rândul său, premierul nipon Shinzo Abe.

Prima centrală nucleară din Turcia, o unitate de 4.800 megawaţi amplasată în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterane, este construită de compania rusă Rosatom, iar primul reactor este programat să devină operaţional în 2019.

Piaţa energetică din Turcia pare a fi una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa. Consumul de electricitate a crescut cu 5% până la 242 miliarde kilowaţi oră în 2012 iar prognozele privind creşterea cererii de electricitate sunt devansate doar de cele ale Chinei. Pentru a face faţă cererii Turcia are nevoie să instaleze anual capacităţi de 3.500 MW.

Premierul turc Tayyip Erdogan este un susţinător al energiei nucleare, care ar urma să ajute Turcia să-şi reducă dependenţa de importurile de hidrocarburi prin furnizarea a 10% din necesarul de energie electrică în 2023. AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu)

 

Recomandările redacției