Turnul din Pisa este mai drept pe fondul lucrărilor de stabilizare. Specialiștii spun că unghiul de înclinare al turnului este mai mic cu o jumătate de grad, scrie The Guardian.

Turnul din Pisa este celebru pentru înclinația sa care a luat formă încă din 1173. Însă în ultimii 20 de ani, turnul a pierdut 4 centimetri din înclinație, potrivit unui raport care evaluează o dată la trei luni starea construcției.

„De când au început lucrările de restaurare, turnul se înclină mai puțin. Însă ce contează este stabilitatea turnului, care este mai bună decât arătau estimările inițiale”, a declarat Nunziante Squeglia, profesor la Universitatea din Pisa.

Construcția a fost grav degradată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost închisă publicului în 1990, din cauza problemelor de siguranță ale clădirii. 11 ani mai târziu, turnul din Pisa a fost însă redeschis.

Turnul din Pisa, aflat în apropierea catedralei, atrage peste 5 milioane de turiști anual. Pentru a urca până în vârf, vizitatorii au de urcat 269 de trepte.

Clopotul turnului, un simbol al puterii maritime a republicii Pisa în Evul Mediu, a început să se încline încă de la început, din cauza solului argilos și poros de sub fundație. După ce au fost construite trei etaje, lucrările au încetat și au fost reluate abia după 90 de ani. Muncitorii au construit etajele adiționale pe o diagonală menită să contrabalanseze înclinația turnului. Însă lucrările au fost iar întrerupte. Construcția Turnului din Pisa a fost finalizată abia în 1372.

Recomandările redacției