Ucraina în a 12-a zi de proteste: Comisia Europeană cere Kievului un ‘dialog imediat’ cu liderii opoziției

0
135

protesteComisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Stefan Fule, i-a cerut puterii de la Kiev inițierea unui ‘dialog imediat’ cu liderii opoziției pentru găsirea unei soluții pașnice la situația creată în urma violențelor de stradă din ultimele zile, care au opus forțele de ordine manifestanților, în majoritate tineri. Aceștia din urmă cer demisia guvernului condus de premierul Mykola Azarov și a președintelui Viktor Ianukovici, ca urmare a suspendării negocierilor pentru semnarea Acordului de asociere la UE, relatează agenția de presă Interfax.

Ucraina: divergențele trebuie rezolvate în mod imperativ! Fac apel la un dialog imediat!’, scrie Fule pe contul său de Twiiter, pe fondul protestelor din Ucraina — cele mai ample de la ‘revoluția portocalie’ din 2004. Protestele de la Kiev riscă să destabilizeze situația din această fostă republică sovietică, după ce vineri președintele Viktor Ianukovici a plecat de la Vilnius — capitala Lituaniei—fără să fi semnat Acordul de asociere și de liber schimb cu UE.

Circa 165 de manifestanți proeuropeni au fost răniți în ciocnirile de duminică cu polițiștii la Kiev, unde simpatizanții proeuropeni continuă să protesteze, au anunțat luni autoritățile locale, citate de Ria Novosti.

‘La 1 decembrie, 165 de participanți la acțiunile de protest care au avut loc în centrul capitalei au solicitat asistență medicală de urgență. 109 dintre ei au fost spitalizați’, a indicat administrația municipală din Kiev, într-un comunicat de presă.

În același timp, postul de televiziune ucrainean 5Kanal a relatat că 150 de angajați ai forțelor de ordine, între care 100 de scutieri, au fost răniți în confruntările cu manifestanții, cărora li s-au alăturat suporteri ai echipelor de fotbal și grupări ultranaționaliste.

După cum a relatat agenția de presă Interfax-Ukraina, în total 28 de ziariști — atât locali, cât și străini — au fost răniți în evenimentele desfășurate sâmbătă și duminică de la Kiev.

Luni, Ucraina a intrat în cea de-a 12-a zi de proteste, după ce guvernul condus de Mykola Azarov a anunțat suspendarea negocierilor pentru semnarea Acordului de asociere la UE, în favoarea relansării relațiilor cu Rusia și alte țări din CSI, motivând această reorientare prin situația economică dificilă cu care se confruntă în prezent Ucraina.

AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.