UcrainaMai multe mii de manifestanți în favoarea apropierii între Ucraina și Uniunea Europeană continuă să se adune marți în fața Radei Supreme (parlamentul unicameral ucrainean), care va dezbate în cursul zilei o moțiune de cenzură, relatează AFP.

La două zile după o mobilizare fără precedent după ‘revoluția portocalie’ din 2004, circa o mie de persoane și-au petrecut noaptea în Piața Independenței pentru a cere o apropiere de UE și plecarea actualei puteri de la Kiev.

Majoritatea dintre ei, cărora li s-au alăturat ulterior mai multe mii de manifestanți, s-a adunat marți dimineață în fața clădirii parlamentului, unde se află câteva sute de membri ai forțelor de ordine. O parte dintre protestatari s-au îndreptat spre sediul guvernului pentru a bloca accesul, la fel cum au făcut în decursul zilei de luni.

Numeroși manifestanți poartă veste roșii cu alb, în culorile partidului de opoziție Udar, al campionului mondial la box Vitali Kliciko.

Într-un gest de conciliere cu opoziția, președintele legislativului Volodymir Rybak, un apropiat al președintelui țării Viktor Ianukovici, a anunțat că va include marți în ordinea de zi dezbaterea unei moțiuni de cenzură, așa cum cere opoziția.

Circa 100.000 de manifestanți s-au strâns duminică la Kiev și alte zeci de mii în alte orașe din țară pentru a protesta împotriva deciziei președintelui Ianukovici de a nu semna Acordul de asociere la UE. Este o mobilizare fără precedent de la ‘revoluția portocalie’ din 2004, care a răsturnat regimul și a adus la putere forțele prooccidentale în Ucraina.

O sută de polițiști și circa 50 de jurnaliști au fost răniți în urma violențelor de stradă produse duminică între manifestanți și scutieri. Mai mult de 150 de răniți se numără și în rândul manifestanților. Reprimarea demonstrației de sâmbătă a suscitat critici severe din partea UE și a SUA, iar președintele Ianukovici a declarat luni că forțele de ordine ‘au exagerat’, dar au fost provocate să acționeze în forță, el dispunând desfășurarea unei anchete pentru a stabili vinovații.

‘Ceea ce se petrece astăzi are toate caracteristicile unei lovituri de stat’, a denunțat luni prim-ministrul Mykola Azarov.

Președintele rus Vladimir Putin, care a jucat un rol decisiv în descurajarea Kievului de a semna Acordul de asociere la UE, a criticat la rândul său demonstrațiile în Ucraina, afirmând că acestea par să fie ‘pregătite din afară’ și că seamănă ‘mai degrabă cu un pogrom decât cu o revoluție’, scrie France Presse.AGERPRES/

Recomandările redacției