Ucraina: UE denunță poziția Rusiei și dă asigurări că Acordul de asociere este ‘încă pe masă’

0
121

ucrainaUniunea Europeană a denunțat luni poziția Rusiei în problema semnării de către Ucraina a Acordului de Asociere la UE, dând în același timp asigurări că oferta europeană este ‘încă pe masă’, transmite AFP.

Revine Ucrainei să decidă liber ce tip de angajament dorește cu Uniunea Europeană’, afirmă, într-un comunicat comun, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, și șeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, adăugând că ei ‘dezaprobă categoric poziția și acțiunile Rusiei în această privință’.

Cele doi oficiali europeni subliniază în continuare că ‘oferta semnării unui acord de asociere și de creare a unei zone de liber schimb fără precedent este încă pe masă’.

‘Cunoscând presiunile externe suportate de Ucraina, noi credem că argumentele pe termen scurt nu trebuie să fie ocultate de beneficiile pe termen lung pe care ar putea să le aducă acest parteneriat’, adaugă liderii europeni în comunicatul lor.

‘Relațiile mai puternice cu Uniunea Europeană nu se fac în detrimentul relațiilor dintre partenerii noștri din Est și alți vecini ai lor, precum Rusia’, mai subliniază Herman Van Rompuy și Jose Manuel Barroso. UE este ‘întotdeauna dispusă să clarifice cu Rusia impactul pozitiv reciproc al dezvoltării comerțului și schimburilor cu vecinii noștri’, dau asigurări liderii europeni în comunicatul lor comun.

Reacția președinților Consiliului European și Comisiei Europene survine după ce guvernul de la Kiev a decis săptămâna trecută ‘suspendarea procesului de pregătire a Acordului de Asociere între Ucraina și UE’ și ‘relansarea relațiilor economice cu Rusia și cu alte state membre din CSI’.

Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană, ce urma să fie semnat la summitul din 28 și 29 noiembrie de la Vilnius, a făcut, în ultimele săptămâni, obiectul unei intense lupte de influență între Rusia și UE. Rusia a fost acuzată de mai multe țări occidentale că exercită presiuni asupra Ucrainei pentru ca fosta republică sovietică să renunțe la apropierea de UE, acuzații respinse de Moscova.AGERPRES/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.