Ucrainienii din judeţul Arad sunt alături de conaţionalii lor de la Kiev şi cer înlăturarea preşedintelui Ianukovici

0
130

ucrainieni1În judeţul Arad trăieşte una dintre cele mai mari comunităţi de ucrainieni din ţara noastră. După Maramureş, Timiş, Suceava şi Caraş-Severin, Aradul numără cei mai mulţi etnici ucrainieni care s-au stabilit în România. Mai mult, funcţia de vicepreşedinte al Uniunii Ucrainienilor din România este deţinută de către un arădean din Târnova, comună care înregistrează cei mai mulţi ucrainieni din judeţul nostru. „În Târnova suntem aproape 1.500 de ucrainieni, din cei aproximativ patru mii câţi sunt în întreg judeţul Arad. Ucrainieni se mai găsesc la Craiva, Beliu, Pecica, Nădlac, Şiria, Pâncota, Vinga sau Cermei“, ne-a declarat Gavrilă Miculaiciuc, liderul Uniunii Ucrainienilor din Judeţul Arad şi vicepreşedintele pe ţară al comunităţii.

Evenimentele petrecute în ultima perioadă în Ucraina nu i-au lăsat indiferenţi pe conaţionalii lor de aici. Ucraina se confruntă de trei luni cu proteste, iar începând de marţi, 18 februarie, au avut loc violenţe fără precedent la Kiev, unde au fost ucise aproape 80 de persoane, iar alte câteva sute au fost rănite. Motivul declanşării protestelor l-a constituit dorinţa populaţiei de a scăpa de dictatura exercitată de preşedintele Viktor Ianukovici, aflat sub influenţa directă a „ţarului“ Putin.

Moment de reculegere la Târnova pentru ucrainienii ucişi la Kiev

Cei aproape patru mii de ucrainieni din judeţul Arad au fost alături, în toată această perioadă, de conaţionalii lor de la Kiev. „Îi sprijinim pe cei de acolo, iar dacă ne vor cere ajutorul o vom face fără echivoc. Chiar în această sâmbătă, când am sărbătorit Limba Internaţională Maternă, am ţinut un moment de reculegere pentru conaţionalii noştri care şi-au pierdut viaţa în timpul manifestaţiilor de la Kiev. Regretăm din suflet ce s-a întâmplat. Viitorul nostru este acela al unei Europe unite. Pentru asta trebuie să luptăm până la capăt şi să înlăturăm definitiv dictatura de la Kiev“, ne-a mai declarat Gavrilă Miculaiciuc.

Un alt prilej de întâlnire al ucrainienilor din judeţul Arad îl va constitui ziua de 21 martie, când îl vor sărbători pe Taras Shevchenko, poetul naţional al Ucrainei. „Chiar anul trecut am organizat o călătorie în oraşul natal al poetului, situat la o distanţă de 150 de kilometri de capitala Ucrainei“, susţine Miculaiciuc.

Preşedintele Viktor Ianukovici a părăsit Kievul după incidentele sângeroase din ultimele zile soldate cu cel puţin 80 de morţi şi sute de răniţi. Acesta ar putea fi anchetat pentru omor în masă. Conform Mediafax, pe numele acestuia a fost emis mandat de arestare. Aleksandr Turcinov, considerat mâna dreaptă a Iuliei Timoşenko, a devenit preşedinte interimar al Ucrainei, până la alegerile anticipate din 25 mai. Sâmbătă, Parlamentul a votat demiterea lui Viktor Ianukovici, după ce liderul ucrainean a anunţat, într-o intervenţie televizată, că refuză să îşi dea demisia şi că în ţară are loc o lovitură de stat. În cursul nopţii, Ianukovici a ajuns la Harkov, oraş de la graniţa cu Rusia, unde s-a întâlnit cu liderii regiunilor estice pro-ruse, care au adoptat deja o declaraţie separatistă şi contestă autoritatea Parlamentului naţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.