România este inclusă într-un grup de patru state în care vor fi testate noi soluții inteligente de control al frontierelor externe ale UE.

Un proiect cofinanțat de UE pentru furnizarea serviciilor de cercetare în domeniul securității pentru frontierele terestre urmează să fie finalizat până în mai 2019.

Proiectul EWISA (Avertisment timpuriu pentru creșterea gradului de conștientizare a situațiilor), în valoare de peste 2,7 milioane euro, a solicitat o soluție de supraveghere a frontierelor terestre, în baza conceptului de soluții integrate unificate pentru frontierele externe ale UE.

Soluțiile se bazează pe tehnologia corelarii datelor provenite de la senzori eterogeni, inclusiv tehnologiile video, generand rapoarte de analiză inteligentă.

Soluția va fi implementată, testată și evaluată în cele patru zone ale proiectului (Grecia, Finlanda, România și Spania).

Consorțiul EWISA, format din: KEMEA- Centrul pentru Studii de Securitate din Grecia, Poliția de Frontieră din Finlanda, Poliția de Frontieră din Spania, Poliția de Frontieră din România, va coordona dezvoltarea și testarea soluției în sectoare ale frontierelor de stat din cele patru țări.

Din România, furnizorii subcontractanți ai Intracom Telecom Grecia, care coordonează echipa câștigătoare a licitației organizate de Consorțiu pentru Soluția 1 EWISA, sunt UTI și Pro Optica. Rolul românilor de la Uti Grup este de a dezvolta și testa tehnologii de analiză video avansată, precum și o soluție de comandă-control pentru protecția frontierelor împotriva amenințărilor, inclusiv cele privind imigrația ilegală.

Soluția de comandă-control este dezvoltată de specialiștii români utilizând experiența dobândită în programul NATO Air Ground Surveillance și în cadrul proiectului de cercetare SafeShore. Tehnologia de analiză video este dezvoltată de echipa Softrust Vision Analytics.

Conceptul dezvoltat în cadrul proiectului EWISA va permite creșterea nivelului de inteligență a sistemelor de securitate a granițelor, utilizând inteligență artificială (AI), bazată pe algoritmi de tip Deep Learning. Aceștia permit eficientizarea monitorizării video și realizarea de analize în profunzime, în vederea identificării țintelor, asigurând, totodată, o acoperire de 100% a sectoarelor de frontieră.

Recomandările redacției