Guvernul a aprobat, recent, o ordonanţă privind introducerea pentru angajatori a obligaţiei de a plăti CAS şi CASS la nivelul salariului minim, în cazul salariaţiilor cu timp parţial de muncă, excepţie de la această prevedere făcând elevii, studenţii şi pensionarii, scrie News.ro. Conform aceleiași surse, Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat că Biroul Executiv al partidului a decis sesizarea Avocatului Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională (CCR) ordonanţa prin care Guvernul obligă angajatorii să plătească contribuţiile la asigurările sociale şi la asigurările de sănătate la nivelul salariului minim pentru cei care au contracte part-time. În opinia liberalilor, actul normativ încalcă legea fundamentală, Codul Fiscal şi Legea privind transparenţa decizională.
Tot News.ro scrie că o altă solicitarea adresată Avocatului Poporului a fost făcută de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) care consideră că Ordonanţa de Guvern prin care se introduce plata contribuţiilor de asigurări sociale la nivelul salariului minim brut pentru contractele de muncă part-time afectează în esenţa sa dreptul de proprietate al angajatorului, ceea ce contravine Constituției.
„O aberație care lovește asociațiile de proprietari”
ULALA paginaÎn aceste condiții, conducerea Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) reacționează, acuzând Guvernul că nu face decât să lovească în angajații și angajatorii care doresc să respecte legea. „Ultima decizie luată  de  guvern, privind unele «Măsuri pentru asigurarea  dreptului  la  pensie și  la  servicii  medicale pentru salariaţii care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial» este o aberaţie care  va  lovi puternic în asociaţiile de  proprietari,  care  au  angajaţi cu fracţiune de normă, datorită caracteristicilor locului de muncă. Aceasta  ordonanţă, va afecta funcţionarea  asociaţiilor de proprietari, care au contracte de muncă part-time şi care cu mare greutate au înţeles să renunţe la muncă la negru. A fost foarte greu să îi convingem pe oameni că trebuie să lucreze legal, mulți dintre ei preferând să își rezolve problemele la mica înțelegere, pentru că era mai ieftin. Or, acum, odată cu introducerea acestei suprataxe, venim și îi omorâm”, susține Dorina Lupșe, președinta ULALA.
Efecte adverse și perverse
În continuare, aceasta mai spune că asociațiile  de  proprietari vor fi puse în  situaţia să renunţe la contracte şi nu vor mai plăti nicio contribuție la  CAS, CASS şi bugetul de stat. „Aceasta  ordonanţă trebuie retrasă cât mai repede,  până nu îşi va produce efectele reale, adverse şi perverse. Dacă Guvernul nu  este capabil să creeze noi locuri de muncă, măcar să nu le desființeze pe  cele actuale.  Din păcate, măsurile şi decizile luate greşit ne vor costa scump  pe noi, contribuabili, nu pe aceia care le-au iniţiat. Cum poate cineva să  gândească asemenea suprataxări aberante,  și să le şi mascheze  sub denumirea de «Măsuri pentru asigurarea dreptului la pensie și la servicii  medicale», când pentru cei angajați part-time se plăteau și așa contribuții?  Nu există altă soluție decât  demisia inițiatorilor! Considerăm că prezenta inițiativă încalcă atât dreptul la muncă al cetăţenilor, cât şi ansamblul  legislativ al statului”, a continuat Dorina Lupșe.
În încheiere, președinta ULALA face și o observație de ansamblu cu privire la modul în care se legiferează în România. „Noi am organizat de multe ori întâlniri, dezbateri, la care i-am invitat pe cei implicați în procesul legislativ. Nu  s-a prea ținut cont de noi. În România se întocmesc acte normative fără consultarea categoriilor sociale care ar putea fi afectate de acestea”, a încheiat președinta ULALA.

Recomandările redacției