tribunalMagistraţii de la Judecătoria şi Tribunalul Arad au avut de soluţionat, în ultima vreme, mai multe cereri de che­mare în judecată depuse de un arădean, care este nemulţumit de activi­tatea guvernanţilor. Astfel, omul s-a gândit să-i dea în judecată, iar de la unii dintre ei să ceară daune materiale consistente.
În condiţiile în care nu a achitat însă taxa de timbru, acţiunile au fost anulate de judecători, iar politicienii au scăpat nepedepsiţi.
Astfel au fost acţionaţi în instanţă premierul Victor Ponta; ministrul Afa­cerilor Interne, Radu Stroe; Ioan Rus, fostul ministru al Administraţiei şi Internelor; ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc; fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru; ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu; fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi şi fostul ministru al Muncii, Mihai Şeitan.
Victor Ponta a fost dat în judecată de arădean pentru că „în mandatul domniei sale există sărăcie şi haos în ţară şi ceea ce este mai grav, există pericolul iminent al alunecării ţării în război civil şi mai apoi în braţele ruşilor, căci domnul preşedinte Iliescu este în spatele acestor manevre de culise tipice anilor ’40-’50”, după cum se arată în cererea de chemare în judecată. Bărbatul cere de la premier, care era în momentul depunerii cererii de chemare în judecată şi ministru interimar al Justiţiei, daune materiale şi morale în valoare de un milion de lei. „Subsemnatul sunt hărţuit de Poliţie, judecători şi anumiţi funcţionari publici pentru că am apreciat vorbele lui Băsescu, care demonstra că în România corupţia este la nivel înalt este înspăimântătoare, iar sărăcia este ca în Africa (dar politicienii au parte de un lux jenant de mare). Mi-au luat cu testament fals locuinţa, mi-au închis fabrica, apoi firma personală de construcţii, mi-au distrus familia şi sănătatea, transformându-mă într-un desperado. Cer dreptate”, se mai arată în cererea de chemare în judecată.
La dosar este ataşată şi o scrisoare către preşedintele Băsescu,  înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribu­nalul Iaşi, pe care se află şi o copie de buletin. „Un căpitan de navă poate fi surprins de o revoltă nejustificată a marinarilor, la mii de leghe depărtare de cel mai apropiat port. El trebuie să aibă tăria de caracter şi abilitatea să transforme o haită de câini turbaţi într-o haită de câini ascultători. Sunt sigur că veţi reuşi să temperaţi elanul tovarăşilor poli­ţişti, care vor să vă răstoarne din nou, pentru a aduce la cârma ţării o marionetă de tip Iliescu, care să le tolereze toate poftele, care să le ofere privilegii de moguli, într-o ţară sărăcită de rezerve de orice fel”, îi scria petentul preşedintelui.
Acţiunea a fost anulată ca netimbrată, în condiţiile în care bărbatul ar fi trebuit să achite o taxă judiciară de timbru de 14.111 lei.
Daune de 999.000.000 lei
Dacă premierului i s-au cerut daune doar de un milion de lei, fostul ministru al Muncii a fost mai puţin norocos. Arădeanul a solicitat să i se plătească despăgubiri de 999.000.000 lei „deoarece îşi bate joc de adevăraţii oameni ai muncii, preferând să cola­boreze doar cu cei care se fac că lucrează în mină, turnătorie, şantier de construcţii, industrie constructoare de maşini etc, unde uzura fizică este înspăimântătoare, iar condiţiile de lucru sunt de cele mai multe ori mizerabile.” În continuare, bărbatul face referire la primarul Capitalei, Sorin Oprescu. „Recent, domnul Sorin Oprescu se bătea pe burtă cu investitorii chinezi care erau invitaţi să investească în construirea unei autostrăzi suspendate de aproximativ 18 kilometri lungime. Noi, care am făcut barajul de la Bicaz, hidrocentrala de la Porţile de Fier, Transfăgărăşanul, Canalul Dunăre-Marea Neagră, de ce nu am fi în stare să  investim şi să construim o autostradă suspendată. Mi-aţi închis fir­ma de construcţii, pentru că nu avea acti­vitate […] Cer despăgubiri de 999.000.000 lei”, mai spune petentul în cererea de chemare în judecată. Cum nu a plătit taxa judiciară de timbru, în valoare de 9.994.111 lei, acţiunea a fost anulată ca netimbrată.
Robert Cazanciuc, actualul ministru al Justiţiei, s-a ales şi el cu o cerere de chemare în judecată, având ca obiect „despăgubiri morale în sumă de cât consideră pârâtul.” „Solicit chema­rea în judecată a noului ministru al Justiţiei, căreia îi reproşez optimismul cu care a acceptat postul de «şef al Justiţiei Române» (doamna Pivniceru şi cei de dinainte nu au reuşit mare lucru)”, susţine petentul în cererea de chemare în judecată, unde menţionează câteva probleme pe care le-a avut cu Justiţia. Şi această cerere a fost anulată, pentru că nu au fost depuse la dosar acte doveditoare şi nu a fost indicată valoarea obiectului cererii şi nici modul de calcul prin care s-ar fi ajuns la determinarea acelei valori.
Dacă cererile de chemare în judecată prezentate au fost anulate, altele au ajuns la Curtea de Apel Timişoara.
Pe de altă parte, reprezentanţii Tribunalului susţin că toate cauzele au fost soluţionate potrivit normelor legale în vigoare. „În ceea ce priveşte soluţiile pronunţate în aceste dosare de instanţa de judecată, acestea nu pot fi comentate, atâta timp cât,  potrivit art. 97, alin. 2 din Le­gea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, nu pot fi puse în discuţie soluţiile pronun­ţate prin hotărârile judecătoreşti, care sunt supuse căilor legale de atac”, a declarat Diana Dărăban, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad.

Recomandările redacției