judecataProcurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au dispus, la data de 21 mai, trimiterea în judecată, a inculpatului Matei Constantin, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită prevăzută de art. 255 al.1 C.pen. rap. la art. 6 şi 7 alin. 2 din Legea nr.78/2000. Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, ca rezultat că în data de 16 aprilie, după promovarea probei teoretice, învinuitul Matei Constantin a fost programat în vederea susţinerii probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.
Conform programării, învinuitul Matei Constantin s-a prezentat la ora stabilită pe strada Poetului din municipiul Arad, de unde urma să înceapă testarea cunoştinţelor practice, fiind repartizat pentru susţinerea probei la ofiţerul examinator din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Arad.
Înainte de începerea examinării învinuitul Matei Constantin a introdus în dosarul de candidat, printre celelalte înscrisuri, suma de 200 de euro, cu scopul de a o oferi ofiţerului examinator pentru ca acesta să manifeste indulgenţă cu ocazia desfăşurării probei practice. În momentul în care examinatorul a intrat în interiorul autoturismului pentru a începe testarea, a solicitat învinuitului Matei Constantin să-i înmâneze dosarul de candidat şi cartea de identitate în vederea verificării legalităţii şi autenticităţii documentelor, moment în care a constatat că, printre respectivele înscrisuri, se află şi o sumă de bani.
Învinuitul Matei Constantin a afirmat că suma de bani reprezintă „o mică atenţie” pentru ofiţerul examinator, după care a fost dus la sediul S.P.C.R.P.C.Î.V. Arad unde a fost audiat de către organele de cercetare penală din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie Arad, ocazie cu care a recunoscut faptul că a pus suma de 200 de euro în dosar pentru a fi luată de lucrătorul de poliţie care îl va examina în vederea promovării cu uşurinţă a probei practice pentru obţinerea permisului de conducere.
„Suma de 200 de euro oferită ofiţerului de poliţie a fost ridicată de către organele de cercetare penală, urmând ca instanţa să se pronunţe asupra confiscării acesteia. S-a făcut precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad.
Claudia Gavra

  • Mircea spune:

    Banii la ofiterul examinator ajung prin intermediul patronului ce detine firma de „Scoala de Soferi”, si nu direct, tema intalnirii dintre spagar si patron este (examinarea finala), atunci se dau banii.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției