Un eveniment care se va adresa arădenilor care suferă de Parkinson, familiilor acestora, precum şi cadrelor medicale va fi organizat la Consiliul Judeţean, pe data de 10 martie. Este vorba de cea de-a opta ediție a simpozionului „Abordarea integrată a bolii Parkinson în echipa pacient – cadre medicale”.

Principalul obiectiv al conferinței constă în îmbunătățirea comunicării dintre pacienții cu boala Parkinson și cadrele medicale interesate de managementul acestei afecțiuni. La eveniment sunt invitați atât pacienții și familiile acestora, cât și cadre medicale cu specialitățile: neurologie, neurochirurgie, recuperare medicală, medicina de familie, geriatrie, psihologie și psihoterapie, nutriție și kinetoterapie, farmaciști și asistenți medicali și de farmacie.

Printre lectorii care au confirmat deja participarea la conferinţă sunt: prof.dr. Mihaela Simu- șef Clinica de Neurologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, coordonator științific al simpozionului, ing. Dan Răican, președintele Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson (ALIBP), dr. Mirandolina Prisca, manager SCJU,  Mariana Mariș- psihiatru, șef lucrări catedra de psihiatrie Universitatea Vasile Goldiș Arad și Erika Stark- președinte Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

„Deocamdată, boala Parkinson nu poate fi învinsă. Dar poate fi stăpânită. Iar pacientul trebuie să fie stăpânul ei. Pentru asta trebuie răbdare, perseverență și cunoaștere. Pentru a stăpâni boala, pacientul trebuie să fie informat, să-i știe punctele slabe și nu în ultimul rând să aibă un plan de luptă pe care să-l respecte cu strictețe. Nu uitați: între şapte și zece milioane de oameni trăiesc în întreaga lume cu boala Parkinson”, a declarat ing. Dan Răican, președintele ALIBP- pacient cu boală Parkinson. Temele de pe agenda evenimentului: Programul național de boli neurologice- servicii decontate de Casa de Asigurări, Încadrarea în grad de handicap,  Privire globală asupra bolii Parkinson, Programul educațional „Virtuți adormite”, Serviciile oferite pacienților din județul Arad de către SCJU Arad, Perspectiva psihiatrului în boala Parkinson și Rolul kinetoterapiei.

Recomandările redacției