A fost o nouă ședință a Consiliului Local Municipal și a fost din nou scandal. Era de așteptat, având în vedere relațiile dintre Majoritate, grupată în jurul primarului Gheorghe Falcă și Opoziția condusă în teren de consilierul Beniamin Vărcuș, dar coordonată de la distanță de liderii PSD Arad, Dorel Căprar și Mihai Fifor.
Dacă primele puncte de pe ordinea de zi nu au creat probleme, atmosfera s-a încins atunci când a venit vremea să se discute despre excedentul bugetar și Bugetul General de Venituri și Cheltuieli al Municipiului Arad. Potrivit primarului Falcă, excedentul este un fond de rulment, drept pentru care a făcut o prezentare a modului în care urmează să fie folosiți banii. Pentru Opoziție, excedentul înseamnă însă niște bani care în loc să fie cheltuiți în sănătate, educație, infrastructură, au fost puși la ciorap. De menționat că nemulțumirea Opoziției a atins cote și mai înalte, când viceprimarul Călin Bibarț i-a informat pe cei prezenți despre intenția municipalității de a cumpăra un aparat de distrugere a căr­ților de identitate, ceea ce ar în­- semna o investiție de 35.000 de lei.
Cele două proiecte contestate de Opoziție au fost în final adoptate, chiar dacă aleșii PSD și ALDE s-au abținut de la vot. Astfel, Bugetul Municipiului pentru anul 2018 a trecut cu 12 voturi „pentru” și opt abțineri. Asta, în condi­țiile îm care unul dintre consilieri nu a participat la vot, iar doi au fost absenţi.
Buget mai sărac
Potrivit datelor furnizate de Primărie, Aradul are, anul acesta un buget de  aproape 624 milioane de lei. Edilii susțin că este un bu­get mai mic decât cel de anul trecut, ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. „Astfel, în timp ce în 2017 bugetul general al municipiului Arad a fost de 697.314.000 lei, anul acesta administraţia locală are un buget general de venituri şi cheltuieli în sumă totală de 623.513.000 lei.  În aceste condiţii municipalitatea arădeană a fost nevoită să depună un efort mai mare pentru a găsi soluţii de a acoperi cele peste 73 de milioane de lei din cotele defalcate pe venit, pierdute odată cu modificarea Codului Fiscal.
În cele din urmă s-a reuşit o dimensionare a bugetului astfel încât să răspundă tuturor necesităţilor municipiului Arad în 2018: de la asigurarea sumelor pentru domeniile de activitate care trebuie finanţate de la bugetul local, la cele destinate finanţării de investiţii noi sau în derulare, cele pentru susţinerea educaţiei, precum şi sumele necesare finanţării programelor sociale, culturale şi sportive. Cu toate că «revoluţia fiscală» punea la finele anului trecut un mare semn de întrebare în dreptul investiţiilor, totuşi în 2018, la Arad accentul cade tot pe dezvoltare. Mai exact investiţiile reprezintă 39% din bugetul general. 67% din investiţiile propuse în bugetul general pe 2018 se vor realiza din bugetul local şi excedentul bugetar, 16% din credite externe, 14% din proiecte, iar 3% din transferuri”, susțin reprezentan­ții Primăriei.
Se vrea continuarea           lucrărilor începute
Autoritățile locale afirmă că programul de investiţii vizează atât continuarea proiectelor începute, cât şi demararea altor investiţii  noi. Potrivit acestora, mai bine de jumătate din bugetul alocat investiţiilor (67%) va fi folosit pentru conti­nuarea lucrărilor începute. „Este vorba despre 163.983.000 lei.  Pentru lucrări noi au fost alocaţi 40.849.000 lei, reprezentând un procent de 17% din bu- ­getul investiţiilor. Un procent asemănător a fost alocat achiziţiilor de bunuri şi alte cheltuieli. Cele mai multe investiţii care se vor derula în anul 2018 vor fi realizate din fonduri de la bugetul  local şi excedentul bugetar, în sumă de 194.533.000 lei. Investiţiile din credite externe reprezintă 16% din totalul propus pentru 2018 şi se ridică la 47.780.000 lei, iar investiţiile din proiecte sunt estimate la 40.039.000 lei. Nevoile și prioritățile cetățenilor au cântărit greu în alcătuirea bugetului. Cât de mult s-a  ținut seama de aceşti parametri reiese din lista de lucrări propuse să fie demarate în acest an. Vorbim despre investiții în spitalele aflate în administrarea Consiliului Local (4.896.000 lei), regenerarea urbană a spaţiilor din zona blocurilor de locuinţe (27.900.000 lei), reparaţii şi investiţii la nivelul străzilor din municipiu (15.965.000lei), investiţii în iluminatului public (9.600.000 lei), reabilitarea mai multor unităţi de învăţământ, mărirea peluzei stadionului UTA (13.000.000 lei), aco­- perirea Patinoarului Municipal (2.000.000 lei).
2018 este totodată anul demarării unor noi investiţii. Po­dul Decebal peste Râul Mureş întră anul acesta  în reparaţii capitale (8.800.000 lei), la fel şi  clădirea Unităţii Militare din Gai (4.203.000 lei) şi cea în care funcţionează Secţia ORL, Oftalmologie, Oncologie Dermatologie din cadrul Spitalului Jude­- ţean Arad. Nu este singura investiţie a municipalităţii arădene în sistemul sanitar. Vorbim despre un buget alocat investiţiilor în sănătate în sumă totală de 4.896.000 lei. Lista investiţiilor prioritare din muncipiul Arad mai include:  reabilitarea clădirii Teatrului Clasic Ioan Slavici (4.000.000 lei), amenajarea platformelor subterane de colectare selectivă a deşeurilor (7.000.000 lei), amenajarea  Pieţei de lemne de pe strada Poetului (5.000.000 lei) şi re­facerea intrărilor  în municipiul Arad pe căi rutiere, dinspre Nădlac, Oradea, Deva”, mai sus­țin cei de la Primărie.
În Buget au mai fost cuprinse cheltuieli pentru DALI-Reabilitare şi modernizare Parcul Eminescu, DALI-Reconfigurare şi modernizare Bulevardul Revoluţiei, Amplasare instrument muzical – Orgă în sala de concert a Palatului Cultural Arad, SF-Implementarea sistemului de închiriere biciclete în municipiul Arad. În ceea ce privește lista proiectelor din fonduri externe nerambursabile, aici au fost incluse: modernizare sistem de transport public cu tramvaiul, material rulant, infrastructură, creare sistem e-tiketing şi monitorizare video, modernizare infrastructură sistem de transport public cu tramvaiul, construire Pod peste râul Mureş pentru realizarea legăturii între Piaţa UTA şi str. Ştefan cel Mare, achiziţie autobuze hibride şi tramvaie electrice, amenajare zonă de agrement Mărului, zona Micălaca şi zonă Pădurice, construirea centrelor multifuncţionale pentru personae din zonele urbane marginali- zate Şezătorii-Pădurii şi Tarafului.
Cearta a continuat și după ședință
Disputa dintre reprezentanții PNL și cei ai Alianței PSD-ALDE a continuat și după ședință, cele două părți întrecându-se parcă fiecare să dea comunicate de presă mai contondente. „Este clar că bugetul are o lipsă de 16 milioane de euro. E o realitate. Regretabil este că în clasa politică foarte puţini oameni au făcut eforturi să existe compensări ca urmare a acestor pierderi. Este o situaţie dificilă. Pentru prima dată în istorie, sănătatea a primit 0 lei, iar unii consilierii şi-au permis să nu voteze bugetul municipiului Arad. Este tragic că nu ne permitem să dăm bani la sănătate. La fel vreau să vă uitaţi la investiţiile pe învăţământ. Este tragic că unii consilieri îşi permit să voteze îm­- potriva  minimului de ajutor pe care-l putem oferi învăţământului din bugetul local. Aceasta este de fapt dimensiunea realităţii: aţi votat împotrivă sănătăţii şi a educaţiei”, le-a transmis primarul Gheorghe Falcă consilierilor din Opoziție. De asemenea, prin intermediul unui comunicat dat de PNL, viceprimarul Călin Bibarț le transmite arădenilor că „PSD a votat împotriva sănătății și a învățământului arădean!”. Potrivit lui Bibarț, în vizi­- unea consilierilor PSD-ALDE, arădenii nu ar trebui să beneficieze de servicii medicale, de acces la educație, de infrastructură și nici de servicii sociale. „După ce că anul acesta guvernul PSD-ALDE nu a alocat niciun leu Aradului pentru sistemul medical, educație, ș.a.m.d.p., ba mai mult ne-au tăiat 16 milioane de euro, astăzi consilierii PSD au refuzat să voteze bugetul, demonstrând încă o dată că acționează împotriva arădenilor. PSD s-a împotrivit ca 41 de unități de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Arad să primească de la bugetul local 12.125 mii lei. Fără acești bani, școlile respective nu ar putea funcționa. PSD s-a împotrivit ca sistemul medical arădean să primească 4.896 mii lei pentru reabilitarea clădirilor ce aparțin de Spitalulul Municipal, cum ar fi ORL, Oftalmologie, Urologie, Oncologie, Interne, Secția Fizioterapie și  Recuperare Medicală. Fără aceste fonduri clădi­- rile respective ar ajunge într-o stare avansată de degradare. PSD s-a împotrivit ca arădenii să beneficieze de salubritate și iluminat public în municipiu. Au votat împotriva proiectului de reparații străzi, în valoare de 50.570 mii lei”, susține Bibarț. În continuare, acesta susține că PSD va fi de vină pentru gropile din străzile municipiului, pentru mizeria din cartiere și pentru situația din școli și spitale. „Data viitoare când vă veți lovi mașina în gropi, când veți vedea mizerie în oraș, când veți trece pe străzi fără iluminat public, când veți constata că spitalele din municipiu sunt într-o condiție jalnică, atunci când școlile nu sunt reabilitate și fac eforturi pentru supraviețuire să știți că PSD este singurul vinovat”, a mai spus viceprimarul.
La rândul lor, social-democrații acuză faptul că autoritățile locale au conceput un buget dezechilibrat, care nu are nicio legătură cu nevoile arădenilor. „Echipa de consilieri PSD Arad nu poate fi de acord cu un buget local de­zechilibrat, unul care nu este orientat spre nevoile arădenilor”, transmite consilierul Beniamin Vărcuș. În continuare, acesta face o prezentare a minusurilor proiectului conceput de conducerea Primăriei, catalogat ca fiind o colecţie interminabilă de studii de fezabilitate scumpe şi fără nicio finalitate. „Arădenii s-au lămurit de mult că Epoca Falcă înseam­nă doar vorbe, miniciuni, promisiuni fără acoperire şi detur- nare de fonduri către sponsorii PNL Arad”, a mai spus social-democratul, după care a promis că partidul pe care îl reprezintă va vota orice investiție utilă pentru comunitate. „Am să repet ceea ce spun de fiecare dată când vine vorba despre interesele comunităţii locale, PSD Arad va vota întotdeauna fără nicio reţinere orice investiţii reale şi utile în sănătate, infrastructură, învăţământ şi sport. Şi da, ne doare faptul că Aradul este atât de prost administrat de liberali şi atât de departe de TOP 10 al oraşelor româneşti cu evoluţii frumoase”, a încheiat liderul Grupului PSD-ALDE din CLM.
(L.Ș.)

Recomandările redacției