Aproape 60% dintre contribuabili cred că inspectorii Fiscului le-ar impune, cel mai probabil, impozite şi taxe suplimentare de plată, în situaţia în care compania lor ar fi supusă unei inspecţii fiscale, chiar dacă directorii financiari consideră că au aplicat corect legea fiscală, potrivit unui studiu EY remis vineri AGERPRES.

În acelaşi timp, 51% dintre respondenţi se aşteaptă la o inspecţie fiscală în următoarea perioadă din partea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Potrivit studiului, 65% dintre directorii financiari ai companiilor din România declară că petrec mai mult de două zile în fiecare lună pentru a pregăti declaraţii fiscale pentru ANAF. Deşi utilizează un software pentru pregătirea automatizată a acestor declaraţii, 77% dintre directorii financiari spun că pregătirea declaraţiilor de TVA le ocupă cel mai mult timp.
„Având în vedere aceste aspecte contradictorii, putem identifica două posibile explicaţii: fie soluţiile IT utilizate nu sunt eficiente sau adaptate suficient, fie modificările fiscale sunt atât de dese, încât soluţiile IT nu ajung să ţină pasul”, explică reprezentanţii EY.

Potrivit acestora, una dintre cauzele posibile ale acestei stări de fapt ar putea fi schimbările dese ale regulilor fiscale şi complicarea mecanismelor de raportare. Consultanţii subliniază, în context, că o asemenea volatilitate nu face decât să consume resursele companiilor în vederea conformării cu regulile fiscale şi să facă mai complicată administrarea fiscală din partea ANAF.

În ultimii 10 ani, România a redus durata de completare şi plătire a taxelor cu aproximativ 40 de ore/an, ajungând ca, în anul 2017, să ocupe locul 21 în clasamentul european, cu 163 de ore pe an, aproximativ 2 zile lucrătoare/lună. În comparaţie cu media europeană, România pregăteşte şi plăteşte taxele într-un interval de timp mai mare, cu 14 ore/an mai mult timp petrecut în derularea acestor acţiuni, menţionează EY.

Recomandările redacției