proiect cealaArădenii nu conştientizează importanţa şi valoarea pădurii Ceala, a ariei protejate – aceasta este concluzia mai multor reprezentanţi de instituţii şi organizaţii locale. În consecinţă, a fost necesar un proiect care să îi facă pe oameni să realizeze cât de norocoşi suntem că avem o pădure precum Ceala, aproape de municipiu.

Asociaţia PAEM Arad în parteneriat cu DB Schenker România, administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a derulat ,în perioada ianuarie-octombrie 2014, proiectul „Ceala, o pădure mai verde”.

„Scopul proiectului este de a reduce presiunea antropică asupra Parcului Natural Lunca Mureşului prin promovarea ecoturismului. Se urmăreşte conştientizarea locuitorilor din perimetrul Parcului Natural Lunca Mureşului asupra importanţei şi rolului biodiversităţii sale. De asemenea, vor fi amenajate două locuri de picnic în pădurea Ceala, componentă a Parcului Natural Lunca Mureşului.

Pădurea Ceala, componentă a Parcului Natural Lunca Mureşului, este un loc frecventat de numeroşi vizitatori, cu precădere în timpul weekend-ului. Ca atare, numărul insuficient al locurilor de picnic determină a atitudine necorespunzătoare a celor mai mulţi dintre vizitatori, concretizată prin cantitatea de deşeuri abandonate în pădure, respectiv prin existenţa vetrelor de foc amplasate în locuri neadecvate“, se arată într-o prezentare a proiectului.

Ce se realizează prin proiect

Iniţiatorii proiectului se ocupă de informarea şi conştientizarea locuitorilor din localităţile arădene situate la marginea Parcului Natural Lunca Mureşului, prin derularea unor campanii de informare în şapte şcoli din: Arad, Pecica, Nădlac, Felnac şi Secusigiu, respectiv prin editarea, tipărirea şi distribuirea unei broşuri a parcului. De asemenea, elevilor li se ţine o prezentare a parcului natural. În proiect este prevăzută şi realizarea a două locuri de picnic în Pădurea Ceala, zona Zori de Zi, prevăzute cu loc de grătar şi coşuri de gunoi pentru colectarea deşeurilor, respectiv organizarea a două acţiuni de ecologizare în Pădurea Ceala în octombrie. La aceste acţiuni sunt invitaţi să participe voluntari.

Beneficiarii proiectului sunt clasificaţi în două categorii: beneficiari direcţi; vizitatorii Parcului Natural Lunca Mureşului şi beneficiari indirecţi; administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului şi populaţia localităţilor situate la marginea parcului .Impactul rezultat prin implementarea acestui proiect este benefic mediului pădurii Ceala şi materializat prin: reducerea numărului vetrelor de foc neconforme cu 30%; reducerea cantităţii de deşeuri abandonate în pădurea Ceala; creşterea numărului persoanelor informate despre Parcul Natural Lunca Mureşului; existenţa broşurii ca instrument de lucru pentru educaţia ecologică, care poate fi folosit în şcolile arădene.

Recomandările redacției