expozitiiSfârşitul săptămânii trecute a fost bogat în evenimente culturale pentru arădeni. Patru expoziţii au fost vernisate joi, vineri şi sâmbătă în oraşul nostru. Două fac parte din Bienala de Artă Contemporană, una este finanţată de Comisia Europeană, iar ultima, tot de artă contemporană, aparţine unui artist local.

Premierea participanţilor la Bienala de Artă Contemporană Meeting Point 2013, închinată lui Constantin Brâncuşi, a avut loc vineri, de la ora 18, în holul mare al Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, ceremonia fiind urmată de vernisaj.

Această Bienala Internaţională de Sculptură, Grafică şi Pictură, desfăşurată sub coordonarea sculptorului prof. univ. dr. Dumitru Şerban şi conceptul curatorial al pictorului prof. univ. dr. Onisim Colta, reuneşte, în a IV-a sa ediţie, 180 de artişti din România, Ungaria, Elveţia, Olanda şi Slovacia, semnatari ai 200 de lucrări pe tema „Forma între referenţialitate şi maximă autonomie” . Lucrările vor fi expuse până pe 15 ianuarie la Galeria de Artă „Delta”, Galeria de Artă „Alfa”, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, în atelierele Uniunii Artiştilor Plastici- Filiala Arad de pe strada C. Coposu şi în spaţiul public.

 „Aradul merită mai mult. Aradul trebuie să aibă muzee, trebuie să aibă deschidere spre Europa printr-o funcţionare spirituală mult mai bine organizată decât până acum pentru că nu putem deveni capitală europeană fără să avem în capetele de perspectivă instituţii culturale mult mai bine organizate care să facă faţă acestui eveniment sau acestui fenomen care este integrarea României în cultura europeană”, a punctat în cuvântul de deschidere sculptorul Dumitru Şerban, preşedintele Filialei UAP Arad.

„Am fost sincer impresionat de densitatea evenimentelor culturale din domeniul vizualului de la Arad: în două zile trei vernisaje de anvergură internatională, ceea ce este un lucru impresionant. Nu se intamplă acest lucru nici în Bucureşti atât de des. M-a impresionat colaborarea dintre filiala din Arad a Uniunii Artiştilor Plastici si oficialităţile locale, administraţia locală. Este un model de comportament care ar trebui transmis poate şi la nivel naţional şi la nivelul altor regiuni”, a declarat conf. univ. dr. Petru Lucaci, președintele UAP România, surprins, printre altele, şi de numărul mare de participanţi. Sunt într-o profundă admiraţie pentru tipul acesta de colaborare şi pentru faptul că inţelegeţi că dimensiunea vizualului este extrem de importantă în contextul culturii contemporane. Noi suntem producători de patrimoniu contemporan european. Trebuie ca acest patrimoniu să fie pus în valoare nu numai pentru dimensiunea lui culturală patrimonială ci şi pentru cea educativă şi formativă. Avem nevoie de alt tip de oameni care să aibă posibilitatea să înţeleagă fenomenul, să şi-l apropie şi să-l poată frecventa. Şi dacă la nivel naţional nu există un muzeu de artă contemporană, un lucru extrem de trist la ora asta, sper ca în Arad si în alte localităţi mai mici să poată fi posibilă vizitarea unui astfel de muzeu”, a adăugat acesta, subliniind şi că, în 2013, bienala se remarcă prin prezenţa a foarte mulţi tineri artişti bine integraţi în spiritul contemporan, bine sincronizaţi cu ceea ce se întâmplă la ora aceasta în lume.

Iată şi premianţii de anul acesta: Petru Lucaci (Marele premiu „Constantin Brâncuşi”), Angela Hanc (premiul pentru pictură „Sever Frenţiu”), Dan Vasile Visovan (premiul pentru sculptură „Ovidiu Maitec”), Alexandru Jakabhazi (premiul pentru grafică „Eugen Popa”), Sorin Nicodim (premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România pentru pictură), Luigi Varga (premiul UAPR pentru sculptură), Iosif Stroia (premiul UAPR pentru grafică). Menţiuni: Ilie Duţă şi Jozsef Kolumban- Antal (sculptură), Maria Balea (pictură), Adrian Sandu şi Mircea George (grafică).

Menţionăm că acesta nu este primul eveniment din cadrul Bienalei: în ziua anterioară, la galeria Alfa, a avut loc vernisajul expoziţiei separate de afişe grafice a trei artişti maghiari din Budapesta: Jozsef Arendas, Istvan Orosz şi Peter Pocs. În deschidere a vorbit viceprimarul Aradului, Levente Bognar, care a prezentat-o pe Forti Krisztina, viceprimar al sectorului 12 din Budapesta, muzica fiind asigurată de cvartetul „Götz Saxophone” din Budapesta.

Tot joi a avut loc şi vernisarea expoziţiei itinerante CreArt „More Real than the Real”, despre care am mai scris, în sala „Ovidiu Maitec” din cadrul Complexului Muzeal Arad, lucrările celor 17 artişti din Europa fiind expuse zilele acestea în sălile „Clio” şi „Ovidiu Maitec”.

Ziua de sâmbătă ne-a adus, în sala kinema ikon din incinta Muzeului de Artă, cel de-al doilea „episod” din „primul sezon” al „Serial”-ului Kinema Ikon şi anume expoziţia „Synthetic Space” a autorului Bogdan Tomşa, primul „episod” fiind –după cum se ştie- „Fifty Mississippi”, sub semnătura lui Călin Man. Reamintim că „Serial” este o nouă serie de expoziţii de autor, structurată, cel puţin în timp, ca un serial TV.  „Sezonul unu” a debutat pe 18 octombrie şi ţine până în aprilie 2014, fiind compus din 6- 7 expoziţii, fiecare considerată un „episod. ” „Sezonul 2” va începe în octombrie anul viitor. Între sezoane se va expune, de fiecare dată, o lucrare de tip Wunderkammer.

(G.S.)

 

 

Recomandările redacției