valea mareZiarul nostru intră pe zi ce trece în posesia a tot mai multe informaţii din care reiese că verificările făcute la Ocolul Silvic Valea Mare, după ce jaful de acolo a fost dat în vileag de un localnic şi de presă, au fost făcute iniţial „în dorul lelii”. Se pare că, într-o primă fază, cei trimişi să numere cioatele lăsate în urmă de hoţi, au avut ca sarcină să reducă paguba, nu să o scoată la iveală. Unul dintre silvicultorii de la Valea Mare, cu care am stat de vorbă, zilele trecute, ne-a povestit că însuşi directorul Direcţiei Silvice Arad, Teodor Ţigan, ar fi dat ordin ca verificările să fie făcute superficial.  „Totul a încept de la un cioban. A sesizat Poliţia că a găsit pe câmp două grămezi de lemne. Dimineaţa s-a mers cu Poliţia de la Bata să vedem lemnele. Din două grămezi a mai rămas doar una, după care ciobanul a spus poliţiştilor şi celor de la Ocolul Silvic să meargă cu el în pădure că le arată el cioate. Mergând numai pe lângă drumul forestier, ciobanul a încerput să descopere un număr mare de cioate. Când am aflat ce s-a găsit, şeful de ocol a mers şi el la faţa locului. De acolo l-a sunat pe domnul director  şi a spus că multe cioate sunt vechi, nu e aşa mare problemă. El nu a stat să le desco­pere pe toate. În continuare, a venit Poliţia de la Arad, împreună cu paza de al Direcţia Silvică şi au constatat un volum de 30 de metri cubi,  despre care au spus că au fost tăiat de oamenii din Bacău de Mijloc. A venit a doua inspecţie, au găsit ei în va­loare de un miliard jumătate, în jur de 500 de metri cubi. La a treia inspecţie, tot în cantonul acela, s-a descoperit o pagubă de vreo 11 mi­liarde şi ceva. I-am întrebat pe colegii care au făcut inspecţia de ce nu au bătut din prima tot. Au spus că aşa a fost ordinul de la Ţigan.
La discuţia aceasta au mai fost de faţă pădurarul nou, care a preluat cantonul, Ioan Ardelean şi cei doi silvicultori trimişi să evalueze pagubele, Florin Feier şi Florin Precup de la Sebiş şi de la Gurahonţ”, ne-a povestit silvicultorul. În conti­nuare, acesta susţine că a aflat că directorul Teodor Ţigan le-ar fi cerut celor doi să identifice doar cioatele tăiate mai recent, iar a treia inspecţie a fost făcută  abia după ce reprezentanţii RNP Romsilva au cerut-o. „Pot să vă spun că în Cantonul 11 Bacău de Mijloc au fost trei inspecţii. Şi la celelalte cantoane au fost făcute inspecţii repetate. Şi acolo s-a întâmplat tot aceaşi fază, nu s-a bătut tot, la a doua inspecţie s-a găsit un volum mult mai mare decât la prima. Fiecare inspecţie a fost finalizată cu un act de control, au fost semnate documente. De când e direcţia direcţie nu ştiu să se mai fi făcut inspecţii repetate într-un loc”, mai spune bărbatul.
Subordonaţii nu erau lăsaţi să meargă pe teren
Acesta mai spune că şeful de atunci al Ocolului Silvic Valea Mare nu şi-a lăsat subordonaţii care trebuiau să se ocupe de pază, să meargă pe teren. „Nu se făceau niciodată delegaţii şi ordine de serviciu să  se meargă în control. Degeaba aveau oamenii ciocan de marcat, dacă nu puteau să-l folosească. Nu puteai face decât ceea ce a vrut conducerea. Cred că nici jumătate din pagubă nu e ieşită la iveală. Degeaba s-a schimbat şeful de ocol.  Acum se aşteaptă să se învechească cioatele. În plus, să ştiţi că ar mai fi o problemă. Dacă într-un district s-au făcut mai multe inspecţii, în celălalt s-a făcut doar una, angajaţii Direcţiei Silvice care au mers să numere cioatele de acolo au făcut acest lucru tot trimişi de domnul Ţigan. Cel de-al doilea district e condus de Luci Barbă, care e omul lui Ţigan. El angajează pe cine vrea, schimbă pe cine vrea. Are o maşină cu macara pentru transportul materialului lemnos. El spune că e a unei firme la care lucrează băiatul lui, firmă care are parchete la noi la ocol”, a ţinut să precizeze silvicultorul.
În altă ordine de idei, acesta ne-a mai povestit că la un moment dat, a fost de faţă când pădurarul Ioan Vodicean ar fi povestit că ar fi fost sunat de directorul DSA să schimbe un lot de lemne vândut la licitaţie unui om de afaceri, care nu a fost mulţumit de marfa primită. Asta, în condiţiile în care cel de al doilea lot ar fi fost mai bun şi ar fi trebuit să fie vândut la licitaţie cu un preţ mai mare. Un alt silvicultor susţine că directorul Ţigan ar fi fost sunat tocmai când se afla la Barcelona, împreună cu şeful Ocolului Silvic Criş, pentru a vedea un meci de fotbal, de Pavel Ardelean, şeful de atunci al Ocolului Valea Mare, pentru a-l informa cu privire la preţenţiile omului de afaceri care a cumpărat materialul lemnos.
În altă ordine de idei, trebuie spus că oamenii se întreabă cine a plătit excursia lui Ţigan şi a şefului de la Criş la Barcelona.
Informaţiile care ne-au fost furnizate de silvicultor cu privire la controalele făcute în cel de-al doilea district, sunt confirmate şi de o scrisoare a unor săteni din Căpâlnaş, care acuză Direcţia Silvică că-l protejează pe Barbă. Mai mult, oamenii susţin că nici presa n-ar fi foarte interesată de ceea ce se întâmplă acolo. Despre silvicultorii cercetaţi pentru furturile de la Valea Mare, oamenii susţin că „vina lor a fost că nu a fost Luci (n.r. Barbă) brigadier, că se făcea şi la ei inspecţie două ore şi erau curaţi ca lacri­ma. Dar directorul, pentru a-l salva pe Luci, unde sunt problemele cele mai mari, va trimite şi ziarul şi televiziunea tot la celăşalt district, pentru a vă distrage atenţia”, ne scriau printre altele sătenii.
Reprezentanţii Direcţiei     Silvice nu comentează
Contactat telefonic, Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad, nu a dorit să comenteze informaţiile prezentate de noi mai sus. „Cazul se află în diferite faze de cercetare, iar instanţele judecăto­reşti se vor pronunţa. Mai mult nu vă pot declara”, a spus Zdrenghea.
În numere viitoare ale ziarului nostru vom reveni cu noi informaţii despre modul în care sunt administrate pădurile din judeţ.

Recomandările redacției