padureModul în care Adam Crăciunescu, fostul director al Direcţiei Silvice Arad, conduce Regia Naţională  a Pădurilor „Romsilva” stârneşte nemulţumiri în ţară. Mihai Moatar, liderul Sindicatului Liber al Sindicatului Silvicultorilor din Caraş-Severin ne-a contactat la redacţie pentru a trage un semnal de alarmă cu privire organizarea unui concurs pentru o serie de posturi de şef de ocol. Asta, în condiţiile în care, ne-a mărturisit că a citit anchetele noastre care au ca temă neregulile petrecute în cadrul Direcţiei Silvice Arad, instituţie condusă de Teodor Ţigan.
Moatar susţine că într-o primă fază, a semnalat aspectele pe care le-a considerat ilegale, Federaţiei Silva, care reuneşte sindicatele din silvicultură. Potrivit sindicalistului, RNP, instituţia care a organizat concursul în perioada 16 martie – 7 aprilie, trebuia să respecte mai multe prevederi cum ar fi „afişarea la sediul tuturor ocoalelor silvice a posturilor vacanţe cu 15 zile îna­intea concursului/examenului; denumirea postului fără nominalizarea persoanelor cu delegaţie, în aşa fel încât persoanele interesate şi care îndeplinesc condiţiile să poată să-şi depună candi­- datura.” Acesta mai spune că s-a ajuns până acolo încât în cazul Ocolului Silvic Oţelu Roşu a fost trecut în tabelul cu persoanele care îndepli­neau funcţia de şef de ocol cu delegaţie, un alt silvicultor decât ingi­- nerul ce îndeplinea funcţia respectivă. Mai mult, sindicalistul afirmă că în cazul Direcţiei Silvice Caraş-Severin, informaţiile despre concurs au fost anunţate pe 13 martie, când acesta urma să aibă loc pe 16 martie.
De asemenea, Moatar susţine că membrii comisiei de examinare au fost numiţi cu încălcarea Anexei 10 la Contractul Colectiv de Muncă.
„Concurs fraudat”
În e-mailul pe care l-a trimis pe adresa ziarului nostru, silvicultorul vorbeşte cu subiect şi predicat despre fraudarea concursului sau examene, pentru că au fost organi­zate atât concursuri, pentru titularizarea unor şefi de ocol, cât şi examente, pentru şefii de ocol titulari pe funcţii. Potrivit graficului întocmit de reprezentanţii RNP, concursul pentru silvicultorii din Arad a fost organizat pe 16 martie, la Direcţia Silvică Timiş. Din alt tabel afişat, potrivit lui Moatar, pentru a descuraja concurenţa, reiese că din cadrul Direcţiei Silvice Arad au dat concurs silvi­cultorii numiţi cu delegaţie la con­ducerea ocoalelor Bârzava (Gheorghe Marc), Iuliu Moldovan (Lorand Alexandru Lovas) şi Radna (Vesa Marius Popa). „Practic trebuiau trecute doar ocoalele silvice, fără nominalizări, dar au fost trecute numele tuturor şefilor de ocol numiţi cu delegaţie. Nemulţumiri au fost în mai multe judeţe, pentru că nu se puteau înscrie toţi doritorii, pentru că din moment ce a fost cineva nominalizat, cum să se înscrie şi altul… Din câte ştiu, în toată ţara, doar într-un judeţ din Oltenia au fost două persoane pe un post. Concursul a fost un fiasco total. Ne gândim să contestăm rezultatele şi chiar să facem o plângere penală pentru abuz în serviciu, dacă lucrurile rămân tot aşa. Trebuie să mai ştiţi că atunci când nu se mai putea înscrie nimeni, a fost afişat un nou tabel, fără nominalizarea şefilor împuterniciţi”, ne-a declarat sindicalistul.
Mihai Moatar mai vorbeşte despre lipsa timpulului necesar pentru ca persoanele interesate să-şi poată întocmi documentele în vederea prezentării la concurs, în condiţiile în care lucrarea menţionată în nota de fundamentare trebuia depusă în opt exemplare până în 13 martie 2015, încălcându-se astfel prevederile Anexei nr.10 la Contractul Colectiv de Muncă. „Cererile prin care se solicită participanţilor admiterea pentru concurs/ examen, cel puţin la Direcţia Silvică Caraş-Severin, au fost făcute în data de 19 martie 2015 şi au fost transmise prin fax de fiecare ocol, deşi concursul a fost în dată de 16 martie 2015. Prin Federaţia Sindicatelor din Silvicultură «Silva» am informat des­pre aceste abuzuri conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor «Rom­silva», dar din păcate până în prezent nu am primit un răspuns oficial”, a încheiat bărbatul.
Mihai Moatar nu vine decât să confirme informaţiile noastre, potrivit cărora în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor se petrec lucruri discutabile. Dacă acesta are dreptate, înseamnă că reprezentanţii RNP au or­- ganizat concursurile pentru a veni în sprijinul celor care erau deja pe post.
Deşi am încercat să luăm un punct de vedere şi din partea Direcţiei Silvice Arad, pentru a afla ce s-a întâmplat cu cei trei candidaţi de aici, Gelu Zgrenghea, purtătorul de cuvânt al instituţiei nu ne-a răspuns la telefon.

Recomandările redacției