O firmă de construcţii publice, deţinută de un om politic, a distrus un templu vechi de 2.300 de ani din nordul Belize ca să obţină material pentru repararea drumurilor, scrie 20minutes.ch.

Muncitorii au atacat o piramidă de 30 m înălţime, reducând-o la dimensiunea unui deluşor. Templul făcea parte din centrul de ceremonii Noh Mul (Dealul Înalt), situat la circa 80 km nord-vest de Belize City (aproape de graniţa cu Mexicul). Pagubele produse sunt ireparabile.

Ministrul Turismului şi al Culturii, Tracy Panton, şi-a exprimat la un post de televiziune local ‘indignarea faţă de distrugerea sitului arheologic mayaş Noh Mul. Prejudiciul adus moştenirii culturale din Belize şi patrimoniului naţional reprezintă o ignoranţă de neiertat şi reflectă o sfidare de neînţeles a legilor noastre’.

Complexul arheologic, situat pe un câmp de trestie de zahăr privat, se află sub protecţia statului. Noh Mul, a cărui distrugere a fost constatată săptămâna trecută, era în secolul al III-lea î.e.n. centrul unui habitat cu 40.000 de locuitori mayaşi, potrivit arheologilor.

Firma implicată, D-Mar, care îi aparţine lui Denny Grijal, candidat la primăria din Belize Ciry, afirmă că nu este la curent cu faptele semnalate.

Ministrul Turismului a promis o anchetă completă: ‘Am trimis un raport preliminar, sperăm să fie complet până la sfârşitul săptămânii şi transferat autorităţilor competente care vor lua măsurile necesare.’

În pofida pagubelor ireparabile produse, guvernul recunoaşte că sancţiunea pentru făptaşi ar putea fi ridicolă: firma riscă ‘o amendă de 10.000 dolari, care nu va putea compensa niciodată pagubele’, a mai spus ministrul.

Directorul Institutului arheologic din Belize, Jaime Awe, care a semnalat dezastrul, a spus la Canal 5 că ‘au folosit materialele scoase din piramidă ca să repare drumurile’.

 

Recomandările redacției