Sorin Encuţescu, secretar de stat, responsabil pentru industria de apărare, s-a întâlnit miercuri cu delegaţia companiei americane General Dynamics, unul dintre cele mai mari grupuri militare din SUA, pentru a discuta echiparea Sistemului Naţional de Apărare al României, potrivit unui comunicat de presă.

În cadrul întâlnirii s-a vorbit despre dezvoltarea cooperării industriale şi în domeniul dezvoltării industriei de apărare, precum şi identificarea unor proiecte şi programe de interes comun.

Din delegaţia grupului american au făcut parte unul dintre vicepreşedinţii General Dynamics, Steven K. Saiget precum şi o serie de directori ai gigantului militar.

General Dynamics este o companie militară din SUA, al cincilea contractor militar la nivel mondial după venituri. În 2014 compania a raportat o cifră de afaceri de 31 de miliarde de dolari. Compania are 100.000 de angajaţi la nivel mondial.

După invadarea Crimeei de către Rusia, Europa de Est, respectiv fostele state comuniste, în special Polonia şi România, au luat foc. În acest context privirile lor s-au îndreptat către americani, care au început să îşi întărească prezenţa în zonă.

Baza NATO de la Deveselu, pe care americanii au susţinut-o de acum trei ani, stă ca un ghimpe în ochii ruşilor.

Luni, într-o declaraţie fără precedent, Rusia a avertizat România că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), cerând României şi SUA să conştienţizeze „responsabilitatea” montării acestor sisteme şi să renunţe la plan „cât nu este prea târziu”.

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. – Aegis, conform terminologiei NATO) „riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale”, a declarat, potrivit Interfax, Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

„Acest pas va fi o nouă încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului forţelor nucleare intermediare”, a acuzat oficialul rus.

„Statele Unite şi România trebuie să înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan cât nu este prea târziu”, a adăugat Mihail Ulianov.

Moscova a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune – sisteme interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

În replică la afirmaţiile Rusiei, premierul Ponta a declarat: „Rusia tratează ţările din jur în dispreţ faţă de legile internaţionale şi o spun foarte clar, cum am mai spus-o: nu doar că nu ne speriem deloc, ci, dimpotrivă, ne întărăşte convingerea că alături de partenerii noştri din NATO ne facem datoria în această zonă, atât de dificilă, dar importantă”.

Sursa: Mediafax

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției