Deblocarea exporturilor de produse alimentare pe piaţa rusă ridică probleme, în condiţiile în care nicio o companie românească nu a primit până în prezent un aviz favorabil din partea autorităţilor veterinare din Federaţia Rusă, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

„Sunt probleme destul de mari în ceea ce priveşte deblocarea exporturilor pe piaţa Rusiei pentru că au evaluat 12 unităţi de producţie şi procesare din România, iar raportul lor a fost nefavorabil. Nicio unitate autohtonă nu corespunde cerinţelor impuse de Rusia, deşi toate aceste unităţi sunt agreate pentru export pe piaţa Uniunii Europene. Nu vreau sa comentez mai mult, dar producătorii noştri îndeplinesc toate normele europene de calitate, pe toate zonele, şi cu toate acestea nu a fost transmis niciun răspuns pozitiv pentru vreo unitate din cele 12 vizitate în ceea ce priveşte reluarea exporturilor”, a spus Constantin.

Specialiştii Serviciului Federal pentru Inspecţia Veterinară şi Fitosanitară al Federaţiei Ruse au fost prezenţi în România, în perioada 5- 16 noiembrie 2012, pentru evaluarea unui număr de 12 unităţi din industria alimentară din sectorul cărnii roşii, produselor din carne, carne de pasăre, unităţi din sectorul laptelui şi prelucrării produselor lactate pentru a vedea dacă acestea corespund din punctul de vedere al normelor sanitar-veterinare, prevăzute de către Federaţia Rusă.

Obţinerea unui acord pozitiv din partea Rusiei putea aduce producătorilor români de produse de origine animală oportunitatea de a intra pe o piaţă cu un potenţial de consum uriaş.

Rusia a început demersurile necesare în vederea deschiderii pieţei proprii pentru comercializarea produselor româneşti de origine animală, în urma întrevederii dintre ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, şi omologul său din Federaţia Rusă, Fiodorov Nicolai Vasilievici, care a avut loc în data de 10 octombrie 2012.

Patronul firmei CrisTim, Radu Timiş, declara în acea perioadă că societatea va fi prima inspectată de medicii veterinari ruşi deoarece viza exporturi de circa 40% din producţie pe piaţa rusă, CrisTim având 30 de posibili parteneri în Rusia.

Cerinţele cerute producătorilor români de partenerii ruşi au fost similare celor aplicate firmelor poloneze care livrează carne în Federaţia Rusă, firmelor germane şi firmelor din Statele Unite, legislaţia rusă fiind probabil una dintre cele mai exigente în acest domeniu.

La finele lunii aprilie, ministrul Agriculturii a declarat pentru AGERPRES că a reuşit deblocarea tranzitului prin Turcia cu carcasă de ovine ceea ce va permite exportul către ţările arabe, acesta fiind interzis României de la finele anului 2011.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că din luna septembrie ar fi posibil să fie reluate exporturile pe piaţa Turciei cu carcasă de ovine din 19 judeţe ale ţării, care nu prezintă pericol de scrapie, o boală degenerativă şi fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor şi caprelor şi care a fost de fapt şi motivul interdicţiilor impuse de Turcia.

 

Recomandările redacției