Abia a trecut anul de la alegerile din 9 decembrie 2012, când USL câştiga detaşat în faţa tăietorilor de salarii şi pensii de la PD-L, că „nunta“ s-a şi stricat, iar cei doi îndrăgostiţi şi copilul din flori PC s-au cam separat definitiv. După luna de miere din decembrie, PSD şi PNL putem spune că au decis să doarmă în paturi diferite, iar certurile sunt tot mai dese şi mai aprinse. De la povestea cu Kovesi şi coabitarea cu Traian Băsescu, între cei doi parteneri nu mai e loc de împăcare, iar ura se adânceşte pe zi ce trece, în aşa hal încât şi la PSD şi la PNL se aud tot mai multe voci care încep să-i regrete pe cei de la PD-L, care parcă sunt astăzi frecventabili şi mai prietenoşi decât erau în urmă cu aproape un an.
Anul 2013 a fost marcat pentru USL de o serie de certuri şi bâlbe care nu fac decât să ne convingă încă o dată că în România nu se poate conduce într-o coaliţia, fiindcă tot timpul unul vrea mai mult sau, mai rău, vrea ce are celălalt. Dacă e să amintim doar câteva dintre bâlbele tot mai dese în ultima vreme ar trebui să începem cu Legea minelor, adică Roşia Montană, care a scos în stradă zeci de mii de români şi pentru care PNL şi PSD au fost la un pas de separare, în dese rânduri. O lege care a născut nenumărate dezbateri şi care, la final, a ajuns la coşul de gunoi, fiindcă a fost respinsă de Parlament. De Parlamentul dominat de USL. Aceeaşi poveste cu Legea amnistiei, care a făcut şi ea vâlvă vreo două zile, după care a fost retrasă, fiindcă nu ştia stânga ce face dreapta, sau invers, mai bine zis. Nu mai vorbim de problema accizei la benzină şi motorină, pe care ba o băgăm, ba o scoatem, cu descentralizarea, ba o facem la nivel mare, ba la nivel mic, cu două trei instituţii neimportante trecute la judeţe, cu regionalizarea, azi o facem, mâine nu, cu Constituţia, pentru care s-a făcut şi comisie şi tot la sertar e şi astăzi, cu comisia pentru cercetarea creditului fetei preşedintelui, ba n-o fac, ba o fac şi aşa mai departe. Spaţiul e prea mic pentru bâlbele guvernamentale. Nu mai deschidem subiectul Antonescu preşedinte, că ne apucă durerile de cap.
E clar că această coaliţie, uniune sau cum s-o fi numit ea nu mai poate continua în acest mod. Nu din cauze electorale, fiindcă vedem că oricâte prostii ar face, USL rămâne la acelaşi nivel în ochii publicului, nu fiindcă ar fi buni, ci din cauza urii enorme pe care românii o au pentru Băsescu. Iar cu cât Băsescu iese mai des la televizor, cu atât face mai rău, nu doar lui, ci şi PD-L-ului. Aşa că electoral, USL nu are nicio problemă. Problema e că nu mai poate continua guvernarea în acest mod pentru ţară. Pentru cei care au votat în urmă cu un an de zile ca în ţară să fie linişte, să nu mai avem scandal, să se ia anumite decizii amânate de 20 de ani şi care puteau fi luate astăzi de o coaliţie care are 70 la sută în Parlament. Ca nişte români adevăraţi, cei de la USL au ratat şansa unică de a duce la bun sfârşit nişte proiecte majore ca descentralizarea sau modificarea României. Iar dacă pe astea le-au ratat, măcar liniştea s-o aducă în ţară, luând-o fiecare pe drumului lui. Sunt convins că am avea mai multă linişte decât astăzi, când PNL-ul care trage spre dreapta, iar PSD-ul spre stânga, în orice problemă, cât de minoră ar fi ea.

Recomandările redacției