La Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad s-a încheiat decernarea într-un cadru festiv premiile Concursului Internaţional de Matematică şi Informatică „Caius Iacob”, aflat la a V-a sa ediţie. Evenimentul, organizat nemijlocit de Universitate şi sprijinit cu entuziasm de cadrele didactice, a fost un succes adevărat pe toate planurile, succes recunoscut, asumat şi reliefat de conducerea instituţiei de învăţământ superior din Arad. „Concursul a fost un succes deosebit, în competiţie înscriindu-se peste 300 de elevi din liceele din municipiul Arad şi din judeţ, dar și elevi din Serbia. Este meritul Universităţii Aurel Vlaicu, al cadrelor didactice din Universitate care s-au implicat fără rezerve în organizarea evenimentului cinci ediţii consecutive, dar cele mai mari merite revin cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar arădean. Dumnealor, celor care i-au capacitat pe liceeni şi le-au insuflat dorinţa nestăvilită de a învăţa şi de a se perfecţiona continuu, celor care au muncit umăr la umăr cu elevii pentru ca aceştia să urce tot mai sus pe potecile cunoaşterii, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad şi eu personal le aducem un elogiu pe care îl merită cu prisosinţă”, a spus prof. univ.dr. Lizica Mihuț, preşedinte al Consiliului Academic al Universităţii.
Efortul organizatoric al cadrelor didactice ale Universităţii a fost evidenţiat de rectorul UAV, prof. univ. dr. ec. Ramona Lile care, fără a nominaliza, a subliniat importanţa fiecărei „rotiţe” în funcţionarea acestui adevărat angrenaj care a fost concursul. „Este remarcabilă implicarea cadrelor didactice ale universităţii în organizarea concursului. Nu a fost deloc uşor, dar satisfacţiile sunt mult peste aşteptările noastre, iar aceasta demonstrează încă odată că ceea ce se face cu suflet generează rezultate strălucitoare”, a spus Ramona Lile. În egală măsură, rectorul UAV a elogiat corpul profesoral din licee pentru munca uriaşă pe care o desfăşoară şi pentru rezultatele care, iată, se văd şi în concursul de la Arad.
Din păcate, strădania Universităţii Aurel Vlaicu nu are nici un fel de ecou în sferele înalte ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad. „Concursul este la a cincea ediţie, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a fost prezent, prin ins­pectorul de specialitate, doar la prima ediţie, şi atunci doar pentru a ne comunica… imposibilitatea sa de a ră­mâne la eveniment. La ediţiile II, III şi IV ale concursului, Inspectoratul nu a fost prezent nici măcar printr-un mesaj. Este trist, fiindcă este vorba, totuşi, de elevi ai Aradului, este vorba despre viitoarele elite intelectuale, şi constatăm că inspectoratul şcolar neglijează în prezent «rezerva de viitor». Aici nu mai este vorba de gloria unei instituţii de învăţământ sau a unui om, ci de manifestarea grijii şi a preţuirii pentru valorile în devenire, grijă şi preţuire care trebuie să se vadă şi în prezenţa factorilor de res­ponsabilitate şi de decizie la toate evenimentele în care aceste valori viitoare se manifestă, ori Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a absentat cinci ani la întâlnirile cu posibilele valori viitoare ale Aradului în matematici şi în informatică”, a spus cu tristeţe prof. univ.dr. Lizica Mihuț.
Concursul a durat trei săptămâni şi a fost organizat în opt secţiuni: raţionament matematic (clasa a XI-a şi clasa a XII-a), tehnică matematică (clasa a XI-a şi clasa a XII-a), Programare (clasa a X-a şi clasele XI-XII), Tehnologia informaţiei şi o sesiune de comunicări ştiinţifice studenţeşti. Coordonarea a revenit unei comisii formată din cadre didactice universitare şi profesori de specialitate din liceele arădene. Participanţii au fost recompensaţi cu diplome, medalii şi premii în obiecte, oferite cu ajutorul sponsorilor. Subiectele, soluţiile, numele participanţilor şi cele ale premianţilor şi profesorilor care i-au pregătit şi îndrumat s-au publicat pe pa­gina web a concursului de pe siteul universităţii: www.uav.ro
Subiectele concursului de matema­tică au fost propuse pe două secţiuni: raţiona­ment matematic (probleme cu un grad mai ridicat de dificultate), şi tehnică mate­matică. La secţiunea de concurs „raţionament matematic” au fost distinşi cu premiul I Crina Ioana Dascăl, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, şi Adrian Viorel Iurca, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”.
La secţiunea „tehnică matematică” au fost câte doi câştigători ai premiului I: la concursul elevilor de clasa a XI-a au câştigat Arnold Higyed, elev al Colegiului „Csiky Gergely”, şi Adelin Marius Morar, elevul Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, iar la cel pentru clasa a XII-a premiile au revenit concurenţilor Kurunczi Papp David, de la Colegiul „Csiky Gergely”, şi Ionel Cristian Prundan, de la Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”.
Secţiunile de informatică au avut anul acesta un format nou, desfăşu­rându-se în laboratoarele Facultăţii de Ştiinţe Exacte a Universităţii. Subiectele de la informatică au constat în rezolvarea unor probleme complexe de programare într-un limbaj de programare studiat în liceu, iar la proba de tehnologia informaţiei elevii au realizat o prezentare cu titlul „Arad – viitoare capitală culturală europeană”. La secţiunea de programare au fost premiaţi cu premiul I Andrei Cotuna Coste şi Darius Galiş, de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară”, şi Octavian Buţiu, de la Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal”, iar la secţiunea tehnologia informaţiei au fost distinşi cu premiul I Thalia Hanko, de la Colegiul „Csiky Ger­gely”, şi Laurenţiu Tufiş, de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”.
În viziunea membrilor juriului, nivelul de pregătire al liceenilor participanţi la concurs a fost foarte ridicat. „Soluţiile concurenţilor la problemele pe care le-au avut de rezolvat au fost bine elaborate, unele dintre acestea fiind de nivel excepţional, şi demonstrea­ză nivelul ridicat al cunoştinţelor şi competenţelor dobândite în liceu. La secţiunea tehnologia informaţiei, concurenţii au dat frâu liber imaginaţiei, probând că domină la nivele foarte înalte tehnica informatică, au o capacitate deosebită de a mani­pula informaţia şi un simţ artistic absolut remarcabil”, a spus prof. univ. dr. Sorin Nădăban, „omul din umbră” al concursului.
Sesiunea de comunicări ştiinţifice a oferit studenţilor, masteranzilor și absolvenţilor Universităţii „Aurel Vlaicu’’ să prezinte lucrări proprii, toate fiind deosebit de interesante şi cu o ţinută ştiinţifică ridicată. „Este remarcabil faptul că liceenii care au participat la Concursul Caius Iacob în ediţii anterioare, astăzi studenţi, au fost prezenţi cu lucrări deosebite în sesiunea de comunicări ştiinţifice. Astfel de concursuri pentru liceeni se dovedesc a fi nu doar evenimente bifate într-o agen­dă, ci veritabile trialuri de valori, ocazii pentru Universitate de a urmări evo­luţia liceenilor pe care-i are în vedere ca viitori studenţi ai săi”, a spus prof. univ. dr. Lizica Mihuț.

Recomandările redacției