Universitatea Aurel Vlaicu sprijină învățământul în limba română din Ungaria

0
65

Reprezentanții Universității Aurel Vlaicu au senmnat un nou protocol de colaborare cu Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria. Astfel, cadrelor didactice din școlile cu predare în limba română li se oferă posibilitatea de a se perfecționa în predarea limbii române în școlile din Ungaria. „Ne onorează și ne bucură colaborarea cu Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria. Acest nou protocol reconfirmă buna cooperare între cele două instituții care contribuie în mod esențial la păstrarea indentității naționale a românilor de dincolo de graniță”, a declarat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul UAV.
Potrivit reprezentanțiilor UAV, în baza acestui protocol cadrele didactice din școlile românești din Ungaria vor beneficia de experiența cadrelor didactice din cadrul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie  și Asistență Socială, prin Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic care vor  asigura cursuri de perfecționare și cursuri practice cadrelor dicatice din școlile cu predare în limba română. Mai mult, trebuie spus că dascălii de la Arad vor acorda asistență în elaborarea manualelor utilizate în cadrul acestor școli. În plus,  cadrele didactice care predau în aceste unități de învățământ vor putea să se perfecționeze urmând cursurile Facultății de Științe Umaniste și Sociale sau pe cele ale Facultății de Științe ale Educației.
De menționat că printre beneficiarii acestui parteneriat sunt și elevii Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula care au posibilitatea de a urma studiile universitare în cadrul UAV. „Considerăm că în acest context european în care protecția minorităților va evolua în pas cu procesul reconstrucției europene, mino­- ritățile naționale joacă un rol esențial iar unul din elementele care contribuie la păstrarea indentității naționale este cunoașterea și folosirea limbii materne. Acest protocol se înscrie în această direcție și asigură românilor din Ungaria sprijin substanțial în consolidarea și păstrarea limbii române”, a spus și Tiberiu Iuhaz, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria.    (L.Ș.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.