Palat-ok1 PRIMARIE-okUniversitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, în colaborare cu CJA,  Primăria Munici­piului Arad şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română din Arad, în perioada 6-10 februarie 2014, ample manifestări sub genericul – In Memoriam, „Vasile Goldiş 80” dedicate comemorării a 80 de ani de la trecerea la cele veşnice a marelui patriot român Vasile Goldiş, patronul spiritual al Universităţii care îi poartă numele.
Totodată, au fost omagiaţi şi corifeii Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, care au avut o contribuţie importantă, alături de Vasile Goldiş, la actul unirii tuturor românilor, iar Muzeul Memorial Universitar „Vasile Goldiş” a fost deschis zilnic publicului.
Manifestările dedicate corifeilor Marii Uniri au debutat joi, 06.02.2014, cu depuneri de coroane de flori la monumentele lui Vasile Goldiş şi Ştefan Cicio Pop aflate pe Aleea personalităţilor din cadrul Campusului Universitar „Vasile Goldiş” şi au continuat la Filarmonica de Stat Arad cu un emoţionant concert simfonic dedicat memoriei lui Vasile Goldiş. În deschidere, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a adus un profund omagiu marelui patriot şi distins cărturar Vasile Goldiş de la a cărui trecere în veşnicie, la 10 februarie 1934, se împlinesc 80 de ani. „La moartea sa, timp de trei zile, în perioada 10-12 februarie 1934, a fost declarat doliu naţional. Aici, la Palatul Cultural din Arad, la 12 februarie 1934, marele istoric Ioan Lupaş avea să transmită „în numele Aca­demiei Române din Bucureşti, dureroasa datorie de a rosti un cuvânt lângă sicriul lui Vasile Goldiş”, iar Octavian Goga (fostul său elev la Liceul din Braşov), evocându-i personalitatea, mărturisea în „Cuvântare la moartea lui Vasile Goldiş” din 12 februarie 1934, de la Arad că „Vasile Goldiş era unul din cei puţini în urma cărora s-a concentrat pentru câteva decenii soarta unui neam. Se duce azi dintre noi un urzitor de gânduri pentru ţară, un chinuit al problemelor noastre de existenţă, un luptător de fiecare zi, se duce unul dintre părinţii patriei”.
Manifestările omagiale dedicate lui Vasile Goldiş au continuat vineri, 07 februarie 2014, cu  depuneri de coroane la Statuia lui Vasile Goldiş din Piaţa Revoluţiei, unde Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu a susținut un Te Deum, iar prof. univ. dr. Aurel Ardelean a evocat personalitatea lui Vasile Goldiş, „omul providenţial care şi-a dedicat întreaga viaţă luptei pentru libertatea şi propăşirea neamului românesc”.
Lucrările ştiinţifice s-au desfăşurat în Sala Regele Ferdinand, din cadrul Primăriei Arad, în cadrul Sesiunii Naţionale Omagiale de comunicări ştiinţifice – In Memoriam, „Vasile Goldiş 80” (moderatori: prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Fa­cultăţii de Ştiinţe Umaniste Politice şi Administrative a UVVG şi conf. univ. dr. Stelean Boia), unde cer­cetători ştiinţifici au evocat viaţa şi opera corifeilor Marii Uniri – Vasile Goldiş (1862-1934), Ştefan Cicio Pop (1865-1934) şi Ioan Suciu (1862-1939). În aceeaşi locaţie, a avut loc şi o inedită expo­ziţie de documente originale şi cărţi dedicate vieţii şi operei lui Vasile Goldiş, precum şi o expoziţie de fotografii şi un film documentar cu imagini din viaţa şi opera Corifeilor Marii Uniri.
În cadrul comunicărilor ştiinţifice, Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, a subliniat, prin cuvinte alese, activitatea lui Vasile Goldiş pe plan bisericesc, cultural, economic, politic şi pedagogic. Chiriarhul a amintit funcţia pe care a avut-o în mod permanent Vasile Goldiş, de secretar al Episcopiei, unde în această calitate a avut un câmp larg deschis pentru activitatea bisericească la nivelul întregii ţări. „A fost apropiat celor care au răspuns atunci de destinele bise­ricii, în frunte cu Patriarhul Miron Cristea, în perioada în care s-a înfăptuit Unirea şi din punct de vedere bisericesc. S-a format Biserica Neamului, sub un singur Patriarh, în acest sens implicându-se şi Vasile Goldiş, deoarece cunoştea toate problemele, iar în calitate de secretar avea o responsabilitate mare. De asemenea, ca pedagog, ca laic, a avut o activitate bisericească lăudabilă. Chiar dacă am comemorat ziua trecerii în veşnicie a lui Vasile Goldiş, nu am putut să despărţim activitatea celorlalţi corifei ai Marii Uniri, alături de care a avut o activitate deosebită”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a declarat: „Manifestările organizate de Universitatea noastră au adunat o serie de personalităţi care au evocat personalitatea corifeului Marii Uniri, Vasile Goldiş, la înfăptuirea celui mai important act din istoria modernă a României – unificarea provinciilor româneşti într-un stat unitar şi deschiderea spre Europa a unei noi viziuni a ţării noastre. Cu acest prilej, am comemorat, printr-un concert simfonic la Palatul Cultural, personalitatea lui Vasile Goldiş, dar şi a celorlalţi corifei ai Marii Uniri: Ştefan Cicio Pop, Ioan Suciu şi Ioan Fluieraş, care au contribuit la marele act istoric de la 1918. Prin aceste manifestări, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” aduce omagiul său celor care şi-au înscris o pagină de aur în istoria modernă a României”.
„Înţelegem să ducem mai departe, deopotrivă studenţi, cadre didactice şi întreaga comunitate academică a Universităţii noastre, testamentul lui Vasile Goldiş şi al corifeilor Marii Uniri, astfel încât România să se înscrie între ţările apreciate în Europa de astăzi”, a subliniat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Manifestările omagiale „In Memoriam, „Vasile Goldiş 80” s-au încheiat  duminică, 09 februarie 2014, la Catedrala Ortodoxă Veche din Arad, cu un parastas în memoria lui Vasile Goldiş – la 80 de ani de la moartea sa, oficiat de Înaltprea­sfinția Sa Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, unde a participat o delegaţie a Universităţii de Vest Vasile Goldiş condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele UVVG şi prof. univ. dr. Coralia Adina
Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Biroul de presă al UVVG 

Recomandările redacției