cor

Puţine oraşe din ţară se pot lăuda cu un cor profesionist de această vârstă

Înfiinţat în 1950 şi instituţionalizat în 1954,  Corul  Filarmonicii de Stat din Arad este unul dintre cele mai apreciate ansambluri de profil din România.

De-a lungul anilor  activitatea formaţiei s-a concretizat într-un număr impresionant de concerte vocal simfonice şi a cappella, înregistrări pentru radio şi televiziune, în care au fost parcurse  repertorii româneşti şi universale de o complexitate extremă.

Seara de 19 octombrie 2014 a fost o sărbătoare a celor 60 de ani,  un eveniment  semnat de ansamblul coral acompaniat de orchestra simfonică şi dirijorul Dorin Frandeş, dar şi de o distribuţie care completează afişul acestei populare creaţii de secol XX – Annamaria Kaszoni  – soprană, Ioan Moţiu – tenor, Adrian Mărcan – bariton, la care îşi dă concursul  corul Voci de primăvară al Liceului de artă Sabin Drăgoi, îndrumat de  Robert Daniel Rădoiaş.

Cea mai îndrăgită cantată laică a ultimului secol, cea care odată lansată pe scena Operei din Frankfurt în 1937 a cucerit scenele de spectacol şi ale sălilor de concert din întreaga lume este chemată să omagieze numărul rotund de ani  pe care îl împlineşte Corul Academic al Filarmonicii Arad, ansamblul care i-a rezervat de altfel capodoperei şi prima audiţie în România, la  14 iunie 1958. Conducătorului de atunci al destinelor Corului profesionist arădean, dirijorul Nicolae Boboc, i se atribuie ca cea mai importantă realizare a sa în plan dirijoral, prima audiție în România a cantatei scenice Carmina Burana pentru soliști, cor mixt, cor de copii și orchestră, de Carl Orff. Bazându-se exclusiv pe forțe artistice arădene, Nicolae Boboc a organizat repetițiile și a prezentat apoi publicului această capodoperă a secolului XX, în primă audiție în România. Pe podiumul solistic au urcat soprana Elza Stepan, baritonul Oleg Rudic și tenorul Mircea Emandi. Corul mixt a fost pregătit de Anatol Goreaev, iar corul de copii al palatului Pionierilor a fost instruit de Paul Paradenco. Ecoul acestei performanțe artistice a fost uriaș, Nicolae Boboc fiind solicitat după aceea să o dirijeze pe numeroase alte scene ale țării, Carmina Burana transformându-se într-un adevărat șlagăr al scenelor simfonice.

„Corul Filarmonicii de Stat Arad a concertat în ultimii ani în centre muzicale importante din Austria, Italia, Germania, Olanda, Spania,  Ungaria.  În decembrie 2011, de Ziua Naţională,  corul academic a reprezentat România la Consiliul Europei, cu ocazia unui concert organizat de Consulatul general al României la Strasbourg. În anul 2011 ansamblul coral a participat la cea de a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu,  prezentând în premieră pe scena Ateneului Român Simfonia Hölderlin de Peter Ruzicka şi  Simfonia  nr.5 de George Enescu“, ne declară dr. Daniel Rădoiaş, dirijorul corului din anul 2007.

Cea mai importantă realizare a corului o reprezintă însă cu siguranţă participarea în anii 2007, 2009, 2010, 2012, 2013 şi anul acesta la Festivalul de Operă în aer liber de la St. Margarethen din Austria, al doilea ca mărime din lume şi al patrulea ca importanţă.

Recomandările redacției