Structurile MAI au prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, pagubele produse de furtuna de duminică.  La nivelul IPJ Arad, în perioada 17.09 orele 15,00 – 18.09 orele 15,00 (de duminică după-amiaza până luni dimineța) au fost 185 solicitări prin 112, în legătură cu efectele furtunii, dintre care: 127 de sesizări de drumuri blocate, stâlpi și fire de curent, telefonie, cabluri, panouri publicitare și de semnalizare rutieră căzute la pământ distruse parțial sau total;36 de sesizări de imobile avariate și 17 de autoturisme avariate; 4 apeluri în legătură cu familia dispărută la Debela Gora;1 apel în care a fost sesizată o persoană decedată la Moneasa.

În ziua de sâmbătă, 16 septembrie, o familie din Arad (mama, tata și 2 copii minori, de 9 și 13 ani) au plecat la casa lor de vacanță din Debela Gora, în zonă fără semnal la telefon mobil. Căutările au fost îngreunate de arborii căzuți pe singura cale de acces către Debela Gora, care au făcut drumul impracticabil, în dimineața următoare căutările cu mijloace aero fiind imposibile datorită ceții. În dimineața zilei de 18 septembrie, familia a fost găsită de polițiști. În data de 17 septembrie a.c., orele 17.00 o femeie de 58 de ani din Oradea, aflată la tratament, în timp ce se afla pe trotuarul din fața Hotelului Moneasa, din stațiune, fost lovită de crengile unui copac smuls din rădăcini datorită furtunii. Femeia s-a dezechilibat și a căzut, lovindu-se cu capul de bordură. Femeia a decedat, în cauză fiind întocmit un dosar de cercetare penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Au fost avariate clădiri și bunuri  aparținând IPJ Arad: sediul Poliției oraș Șebiș;sediul Post Poliție Moneasa; sediul Serviciului Rutier Arad, tâmplărie exterioară deteriorată – cost reparație aproximativ 20.000 lei; autospeciala MAI 20353, PP Ususău; autospeciala Poliția Municipiului Arad – Secția 2 Micălaca.

Jandarmii au acționat pentru deblocarea șoselelor

Efectivele din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, au intervenit în sprijinul colegilor de la celelalte instituții cu atribuții în acest sens, desfășurând activitățile specifice în scopul asigurării funcțiilor de sprijin. Un efectiv de 6 subofițeri  din cadrul Detașamentului 5 Jandarmi Sebiș,  dotaţi cu  echipament de protecţie corespunzător situaţiei create, cu autospeciala de serviciu, au acționat pentru deblocarea căilor de acces , în zona centrală a orașului Sebiș și  au asigurat măsurile  de ordine publică , pe timpul situațiilor de urgență în zona centrală a orașului Sebiș, asigurând un climat de siguranță pe timpul intervenției specializate la cablurile de electricitate căzute lângă biserica din localitate, în care se aflau enoriașii la slujbă.  Totodată s-a acționat pentru deblocarea căilor de acces , între localitățile Sebiș și Moneasa, unde numeroși arbori au fost căzuți pe partea carosabilă, circulația fiind blocată pe ambele sensuri de mers. În data de 18.09.2017, jandarmi, din cadrul Detașamentului 5 Jandarmi Sebiș au acționat pentru deblocarea căilor de acces în centrul localității Moneasa (parcarea Hotelului Parc), activitate ce a continuat și în zilele de 19 și 20 septembrie, reușindu-se deblocarea parcării și scoaterea autoturismelor avariate de sub arborii doborâți de furtună. De asemenea și Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad, a suferit numeroase pagube materiale. Au fost constatate pagube la nivelul acoperișului de țiglă de la patru clădiri din incinta instituției, iar  în urma ploilor abundente, apa s-a infiltrat în tavanul clădirilor unde a deteriorat, pe o suprafață extinsă tencuiala și vopseaua lavabilă. Totodată învelitoarea de tablă ondulată ce acoperea parcul auto, a fost smulsă în proporție de 30 %, iar bucățile desprinse au lovit trei autospeciale de serviciu. Pe o suprafață de 10 metri liniari gardul împrejmuitor confecționat din plăci de beton a fost deteriorat, necesitând înlocuirea acestuia.

174 de apeluri la ISU Arad

La nivelul judeţului Arad, fenomenele meteo periculoase au debutat în data de 17 septembrie, ora 15.20, momentul în care a fost recepţionat primul cod galben pentru intervalul orar 15.20-17.00. Ulterior au mai fost recepţionate următoare coduri: COD PORTOCALIU pentru intervalul 15.40 – 16.40; COD GALBEN pentru intervalul 16.05 – 17.30;COD PORTOCALIU pentru intervalul 16.30 – 17.30;COD GALBEN pentru intervalul 19.05 – 20.30.  Pentru CODUL PORTOCALIU vântul cu aspect de vijelie „la rafală” atinge şi depăşeşte 90 km/h. Odată cu primirea mesajului de avertizare COD PORTOCALIU, la nivelul inspectoratului a fost suplimentat personalul prin activarea „grupei operative”

În intervalul 15.43 – 15.55 (12 minute) au fost înregistrate 17 apeluri care semnalau arbori doborâţi sau elemente de construcţie. Toate apelurile din municipiul Arad. La ora 16.12, s-a recepţionat apelul privind prăbuşirea turlei de la Biserica Ortodoxă Sâmbăteni. A urmat primul apel care anunţa blocare cu arbori şi stâlpi de curent a drumului Moneasa – Dezna, urmat de alte apeluri care anunţau arbori căzuţi în oraşul Sebiş pe carosabil sau diferite locaţii. În acelaşi timp Detaşamentul Sebiş a fost solicitat să intervină la 2 incendii, unul în Slatina de Criş şi unul în Chisindia. Echipajele de intervenţie ale subunităţii din Sebiş care s-au deplasat spre localitatea Moneasa au parcurs drumul de aprox.20 km în aproape 2 ore datorită arborilor şi a stâlpilor căzuţi pe şosea. La ora 18.00 toate cele 7 subunităţi ale inspectoratului executau misiuni de intervenţie pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase. Se intervenea doar pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo cu 80 de ofiţeri şi subofiţeri 12 autospeciale şi 25 de alte mijloace tehnice (drujbe, unelte genistice). Au fost solicitate în sprijin de către dispecerat 26 de servicii voluntare. În data de 17.09.2017 ora 20.00 dispeceratul ISU avea recepţionate 174 de apeluri doar privind efectele fenomenelor meteorologice. Intervenţiile au continuat şi în zilele de 18, 19, 20 septembrie şi încă se intervine în unele locaţii punctuale. Tot în această perioadă subunităţile inspectoratului au mai executat ale 24 misiuni de intervenţie ( incendii, asistenţă persoane) şi 75 misiuni de acordare a asistenţei medicale de tip SMURD. „În această perioadă, toate comitetele pentru situații de urgență au lucrat la foc continuu pentru evaluarea tuturor pagubelor. Astăzi a fost prezentată Guvernului prima etapă, obiective de maximă urgență, urmând ca în următoarele săptămâni să fie prezentate și alte obiective de intervenție. Menționăm că din momentul manifestării furtunii de duminică, efectivele M.A.I. au intervenit cu forțe și mijloace în sprijinul populației. Doamna Prefect al Județului Arad, Florentina Horgea, le mulțumește și pe această cale tuturor efectivelor structurilor județene ale M.A.I., comandanților acestora, efectivelor serviciilor voluntare pentru situații de urgență și reprezentanților autorităților locale pentru operativitatea acțiunilor de remediere a efectelor furtunii din data de 17.09.2017″, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Județului Arad.

Recomandările redacției