Nașterea unui copil repre­zintă întotdeauna o bucurie. Primul eveniment important la care micuţul va participa îl reprezintă petrecerea de botez. Orice părinte știe că această petre­cere implică respectarea mai multor tradiţii și ritualuri care sunt considerate importante pentru viitorul celui mic.
Ce spune tradiția despre ursitoare?
Cu rădăcini adânc ancorate în mitologia greacă, tradiția ursitoarelor a luat naștere din dorința părinților de a influența destinul copilului de vorbele adre­sate de către acestea.
Tradiția spune că viața fiecărui prunc depindea de prezența acestor trei zâne cu puteri magice, ce erau înzestrate cu darul de a stabili care vor fi calitățile copilului, precum și modul prin care el va trece prin viață. Soarta era cea care mereu prezicea destinul, Ursitoarea cea mare ținea fusul și furca, stabilind cursul vieții copilului, iar cea de-a treia venea cu urările de bine pentru micul nou născut.
Ursitoarele de botez în perioada modernă
Noile tendințe sunt îndrăgite de toți părinții, lucru ce face ca majoritate să își dorească la botezul micuțului prezența fermecătoare a ursitoarelor. Ele sunt costumate corespunzător, cu rochii foarte atent alese, colorate, menite să inspire ele­ganță, magie și splendoare. De asemenea, ele sunt foarte bine pregătite pentru a face o atmosferă deosebită și de a-și duce la bun sfârșit prestația în așa fel încât să inspire doar bună dispoziție celor din jur. Părinții și cei apropiați sunt emoțio­nați în momentele în care tinerele domnișoare îi cântă și îi recită celui mic doar vorbe bune și calde care să îi fie călăuză în viață.
Așadar, acest obicei nu este doar la „modă”, ci este vorba de o tradiție veche care nu ar trebui niciodată uitată, întrucât noi ca români depindem de obiceiurile străvechi, chiar dacă tindem mult să fim în pas și cu actualitatea.

Recomandările redacției