A început turneul american de tenis, US Open, cea mai încântătoare perioadă a anului pentru fanii sportului alb. Noi, românii, avem un motiv în plus de a urmări cu sufletul la gură meciurile feminine ale turneului deoarece compatrioata noastră Simona Halep are șanse mari să devină prima câștigătoare româncă a celui mai desăvârșit turneu de tenis al lumii. Simona ar urca în acest fel și pe primul loc în ierarhia mondială, lucru unic pentru o româncă.
Chiar și așa, openul american are ceva în plus față de celelalte trei mari șlemuri ale anului. Modul în care este organizat, în cele mai mici amănunte, face diferența. Până și copiii de mingi sunt atât de bine organizați încât ai senzația că au absolvit o școală spartană de alergat după mingi.
Openul american se bucură de cele mai mari premii în bani, adunând în total peste 26 de milioane de dolari.
Turneul United States Open este ultimul dintre cele patru turnee de Mare Șlem (turneele de prim rang din circuitele de tenis masculin, ATP și feminin, WTA). O particularitate a acestuia este faptul că în setul decisiv se joacă tiebreak față de celelalte trei turnee unde setul decisiv se joacă până când se ajunge la o diferență de două ghemuri. Suprafața de joc este cimentul.
Turneul se desfășoară în lunile august și septembrie, pe parcursul a două săptămâni fiind găzduit de complexul Flushing Meadows-Corona Park de la New York. Principalele arene ale complexului sunt Arthur Ashe Stadium, cu o capacitate de 24 de mii de locuri și Louis Armstrong Stadium cu 10 mii de locuri.
Prima finală s-a disputat în anul 1881, primele șapte ediții fiind câștigate de americanul Richard Sears. De fapt până în anul 1926, când turneul a fost adjudecat de francezul Rene Lacoste, toate finalele au fost cîștigate de americani, cu excepția anului 1903, când câștigătorul a fost britanicul Laurence Doherty.
Singurul român care a reușit să câștige turneul american a fost Ilie Năstase, în finala disputată în anul 1972 împotriva lui Arthur Ashe, după un meci de infarct, în cinci seturi.
Turneul pentru femei a început șapte ani mai târziu, prima câștigătoare fiind americanca Ellen Hansell. Din păcate, de-a lungul istoriei turneului american nici o româncă nu a reușit să ajungă nici măcar în finală.
Turneul de la Wimbledon, al doilea de mare şlem, începe în anul 1877 pentru bărbați, de data aceasta cu trei ani mai târziu decât cel feminin. Prima câștigătoare a turneului este Maud Watson, în anul 1884. Nici la acest turneu nu am avut o finalistă din România. La bărbați, primul titlu a fost adjudecat de britanicul Spencer Gore. Chiar dacă nici un român nu a reușit câștigarea acestui turneu, Ilie Năstase a jucat două finale aici, în anul 1972 împotriva lui Stan Smith și în anul 1976 contra lui Bjon Borg, ambele pierdute.
Openul Australian, al treilea turneu de mare şlem, începe și mai târziu, în anul 1905, prima finală fiind câștigată de Rodney Heath. La femei, turneul debutează de abia în anul 1922, prima câștigătoare fiind Margareth Molesworth. Nici un român nu a apucat să joace o finală.
Și, în fine, cel de-al patrulea mare turneu de tenis, Roland Garros își are originile în anul 1968, prima finală masculină fiind câștigată de australianul Ken Rosewall. În cea de-a patra ediție a turneului francez, în anul 1971, în finală îl întâlnim pe Ilie Năstase, care pierde însă în fața lui Jan Kodes. În anul 1973 însă românul câștigă finala în fața lui Nikola Pilic.
Un lucru interesant, Openul francez începe mult mai devreme pentru femei, încă din anul 1897, prima câștigătoare fiind franțuzoaica Adine Masson. Pentru românce Roland Garros-ul a fost însă un turneu prolific, cu patru finale. Prima a fost în anul 1977, când Florența Mihai a pierdut în fața rusoaicei Mima Jausovec. În anul următor se consemnează singura victorie a vreunei jucătoare românce într-o finală de mare șlem. Este vorba despre Virginia Ruzici, care o învinge pe Mima Jausovec, răzbunând-o în acest fel pe compatrioata sa, Florența Mihai. În anul 1980 Virginia Ruzici mai joacă o finală la turneul francez, pierzând de această dată contra americancei Chris Evert. Ultima finală jucată de o româncă a fost chiar în acest an, când Simona Halep s-a închinat în fața rusoaicei Maria Sharapova.

Recomandările redacției