Clubul UTA aflase în urmă cu o săptămână că se află printre Academiile cele bine clasificate, certificate de Federația Română de Fotbal, însă de ieri avem întreg tabloul.
Nu mai puțin de 80 de entități sportive cu pretenții de Academii și-au depus dosarul, evaluarea făcându-se după șapte criterii: „Strategie și filozofie”, „Echipe și jucători”, „Staff tehnic”, „Staff suport”, „Antrenamente și meciuri”, „Infrastructură și facilități” și „Rezultate”.
Așadar, află că UTA s-a clasat pe locul 9, cu un scor de 67,2, fiind cea mai bine clasată grupare din Liga a II-a. Clubul arădean a devansat multe echipe importante din prima ligă, precum CFR Cluj, Astra, Sepsi sau FC Botoșani. Pe primul loc s-a clasat, evident, Viitorul Constanța (91,5), echipa lui Hagi fiind urmată pe podium de CSU Craiova (77,1) și Dinamo (74,5).
Proiectul a fost configurat cu sprijinul companiei olandeze NMC Bright, care are peste 15 de ani de experiență în evaluarea, clasificarea și activitatea de consultanță a academiilor de fotbal europene. În plus, în ședința Comitetului Executiv de ieri, FRF a decis ca începând din sezonul 2021-2022, cluburile din Liga 1 au nevoie de un punctaj al academiei de mi­nimum 60 de puncte pentru a primi Licența, evaluarea urmând să se facă anual.
Vă reamintim că generația 1997-1998 crescută la Atletico de Cristian Păcurar și Francisc Tisza a adus două trofee naționale în vitrina clubului UTA, Cupa și Supercupa României la juniori mari în anul 2016, sub comanda lui Dan Stupar și Adi Ungur. Vara ce a urmat, jucătorii de 1998-1999 au disputat încă o finală de Cupă, pierdută, însă, la penalty-uri în fața celor de la Viitorul. Și UTA 2000 a luat un bronz național în 2017 cu Mihai Petcuț și Costel Bogoșel la timonă, iar în 2018, UTA 2001, pregătită de Sandu Gaica și Adi Ungur a ocupat și ea locul 3 în Liga Elitelor U 17 și a disputat o finală de Cupă, pierdută sever cu Viitorul. Dennis Man și Răzvan Oiadă (ambii FCSB) și Adrian Petre (Esbjerg – Danemarca) sunt cele mai bune produse a ceea ce a devenit, chiar și pe hârtie, Academia UTA de 5 ani de zile. Azi, însă, e certificată de FRF ca a IX-a pe țară.

Recomandările redacției