Nu o dată în debutul acestui sezon, ultima oară chiar marți după eliminarea din Cupa României în detrimientul Becicherecului, Roland Nagy s-a plâns de lotul subțire va­loric și numeric. Probabil, tehnicianul a crezut că pierzând patru jucători cu pretenții de titulari, precum Botiș, Hlistei, Man și Rus, plus alte două rezerve, Anca Trip și Roman va primi alții în schimb. Sau măcar doi-trei, între care neapărat un fundaș central, așa cum a cerut chiar din luna iulie. A venit doar Andor, în timp ce David a fost solicitat ca variantă la Polgar, fotbalist care era scos din circuit din pricina unei accidentări.
În luna iulie, antrenorul utist chiar a înaintat conducerii o listă cu fotba­liști pe care îi cunoștea destul de bine și pe care „Glasul Aradului” a dezvăluit-o la momentul respectiv. Dar, dintre fundașii Mihai Popescu, Dumitru Munteanu, Gabriel Siminic, Claudiu Pascariu, Radu Dubeștean și Florin Ilie, mijlocașul Alin Ignea  și „aripa” Laurențiu Buș nu a sosit niciunul. Motivele sunt diverse, dar cele mai multe legate de condițiile de salarizare. Sigur, vorbim despre fotbaliști cu pretenții, destul de scumpi pentru media de salarii de la UTA, însă la un simplu calcul este clar că bugetul de salarii de la prima echipă este mai mic decât în stagiunea precedentă. Unde s-a dus diferența? Ne lămurește Codru Grădinariu, directorul general al grupării fanion a Aradului: „Poate se omite faptul că UTA e altfel structurată în acest an, cu echipe la aproape toate nivelurile. Am gândit că, formând o echipă de Liga a III-a, cu tineri de perspectivă, vom putea lua de acolo ceva. Și acei jucători au salarii, sunt cheltuieli și acolo. Admit faptul că ar mai fi nevoie de doi-trei jucători de va­loare, însă trebuie să spunem că nu am adus jucători deoarece politica clubului, de a promova jucători tineri, este una de bun simţ. Aşa credem noi că trebuie procedat”.
Pe de altă parte, Grădinariu a ținut să precizeze că – totuși – pe masa antrenorilor a ajuns ulterior și o listă de achiziții, din rândul fotbaliștilor liberi de contract, care pot fi legitimați și în afara perioadei de transferuri. „Am avut fişele unor jucători care au evoluat în campionate precum Bundesliga sau La Liga. Nu i-am adus pentru că noi gândim altfel, plus că nu au evoluat în ultima perioadă. Antrenorii pot confirma asta. Nu ştiam nici faptul că C. Rus şi Man vor părăsi echipa”, a adăugat „oficialul” utist, care omite faptul că Ciprian Rus a plecat de la UTA pe 9 august, iar perioada de transferuri în România s-a încheiat pe 5 septembrie. Deci, timp berechet să se caute o variantă de înlocuire măcar a actualului atacant al celor de la ASA Târgu Mureș, care marcase nu mai puțin de zece goluri în stagiunea trecută.
La rândul său, Roland Nagy a confirmat cele spuse de Grădinariu, dar a pomenit și despre prima sa listă de achiziții, făcută, în cele din urmă, degeaba. „Au fost mai multe nume, în general jucători străini, dar nu ne-am hazardat, deoarece nu ştiam ce pot. E riscant să iei jucători de pe YouTube sau DVD-uri. Aveau ceva în spate, un CV, dar nu jucau de ceva vreme. A mai fost o listă la începutul campionatului, din care nu a venit nimeni”, a menționat antrenorul principal al „alb-roșiilor”.
Concluzionând, la întrebările frecvente ale suporterilor arădeni referitoare la campania de achiziții săracă a clubului UTA, răspunsul e simplu. Salariile lui Botiș, Hlistei, Rus, Man, Anca Trip sau Roman au fost reinvestite în Barna, David și Andor, plus câțiva fotbaliști care, din câte se pare, își vor face veacul mult și bine la „satelitul” din Liga a 2-a. Sau cel puțin asta e impresia după primele meciuri de campionat în eșalonul trei și cele arătate de o parte dintre ei în partida de Cupă cu Nuova Mama Mia Becicherecul Mic.

Recomandările redacției