Patru echipe ale UTA-ei sunt angrenate în competițiile organizate de Federația Română de Fotbal și toate ocupă locuri pe podium până la primăvară. Port drapel sunt, bineînțeles, elevii lui Laszlo Balint, care sunt lideri în Liga a II-a, la fel ca și două dintre formațiile de juniori din Liga Elitelor, U19 și U16. Singura care iese puțin din rând e grupa de 2003 a Academiei UTA, care e pe locul 3 cu o rundă înainte de finalul stagiunii regulate și încă nu e sigură de locul din play-off.
Se poate spune că UTA U17 a plătit tribut începutului ceva mai slab și există și explicații pentru acest lucru. „În vară, jucătorii erau, oarecum, împrăștiați la grupele de 2001 și 2002, a fost nevoie de câteva săptămâni bune să strângem rândurile. Când, însă, lucrurile s-au așezat, au apărut și rezultatele într-o serie, trebuie să recunoaștem, nu foarte puternică. E clar, Poli și Universitatea Craiova parcă au ceva în plus, dar restul echipelor, cel puțin cele aflate între locurile 3-7 sunt cam echilibrate valoric. De aici și lupta deschisă pentru ultimele două locuri de play-off cu o etapă înainte de final. Suntem pe locul 3 în momentul de față, dar avem nevoie de cel puțin un punct la Brașov pentru a nu risca să cădem pe 5, deci în afara play-offului. O să ne pregătim bine în această iarnă, vom pregăti foarte atent deplasarea din luna martie pentru a ne îndeplini obiectivul stagional și anume clasarea printre primele patru echipe ale seriei de Vest. Bineînțeles, scopul principal rămâne creșterea de fotbaliști pentru club, pentru prima echipă, însă procesul poate fi influențat de o competiție cât mai puternică. Așadar, pentru a crește individual și colectiv vrem să jucăm cu cei mai buni la primăvară”, spune Radu Mărginean, cel care a preluat grupa de 2003 de la 11 ani.
În 2016, lângă el a venit și profesorul Dinu Donca, pentru ca stafful să fie completat în vară cu Sandu Țamboi, ca antrenor cu portarii și delegat al echipei. „Ne completăm foarte bine pe banca tehnică. Suntem caractere diferite, iar copiii au de învățat de la fiecare. Fiind împreună cu acești copii de ani buni, am dezvoltat o anumită relație cu ei, în timp ce profesorul Donca e mai strict. Jucătorii au ajuns la o vârstă la care tentațiile sunt mari, cu toată tehnologia ce evoluează an de an, iar ei trebuie să-și fixeze prio-ritățile­. Viața extrasportivă devine deja foarte importantă, nu e de ajuns să te antrenezi și să joci bine”, a adăugat tânărul tehnician.
Pe lângă fotbaliștii de 2003, Donca, Mărginean și Țamboi mai apelează la unele partide și la fotbaliști mai mici cu un an, respectiv Vulturar, Tirian, Codrea sau Sarkozi. „Sunt jucători care vin cu un plus, mai ales că și ei evoluează cu succes la Liga Elitelor, la Under 16. Încercăm să le dăm cât mai multe minute tuturor, sunt mulți jucători de perspectivă, dar, parcă, Alex Pătlăgică, e peste media echipei. În primul rând, e un atlet desăvârșit, are calități fizice excelente, aleargă foarte bine și se descurcă pe trei-patru posturi foarte bine. În mare măsură, depinde de el, de cum gestionează perioada următoare, dacă va face rapid saltul mai sus”, mai spune fostul mijlocaș al UTA-ei, Bistriței sau CFR Cluj.
Ca și colegii lor mai mari, utiștii de la Under 17 s-au reunit la începutul acestei săptămâni și vor avea la dispoziție două luni de pregătire a stagiunii de primăvară, respectiv importantul meci de la Brașov, cu AFC Kids Tâmpa, echipă clasată pe locul 4, la egalitate de puncte cu „roș-albii”. U. Cluj e pe 5 la „cota” 43 și are meci acasă cu ACS Colțea Brașov, formație aflată doar pe locul 9.

Recomandările redacției