noapte_muzee1Complexul Muzeal Arad organizează şi în acest an Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 18 mai şi duminică, 19 mai 2013, când porţile muzeului vor fi deschise publicului până după miezul nopţii.
La Arad, Secţia de Artă oferă arădenilor o expoziţie de artă europeană şi românească de excepţie, cu repere limi­tate în intervalul secolelor XVIII-XX cu lucrări semnate printre alţii de Munkácsy Mihály, Aggházy Gyula, Benczur Gyula, Liezenmeyer Sándor, Barabás Miklos, Lotz Károly, Válentiny János, Szamossy Elek, Johann A. Gebhardt, Marastoni Jakab, Hermann Kern, Adolf Lüben, Wagner Sándor, Hugo Mühlig, Olga Wisinger, Gheorghe Petrașcu, Catul Bogdan etc.
Atelier de gravură şi concurs de desene
Totodată, arădenii sunt invitaţi să se alăture atelierului Kinema Ikon şi res­pectiv, atelierului de gravură deschis la muzeu de cunoscutul artist arădean Adrian Sandu, grafician. Pentru cei mici muzeul organizează un atelier-concurs de desene, la care pot participa copiii între 3 şi 8 ani, iar cea mai bună lucrare va primi Premiul muzeului.
Expoziţia permanentă de artă europeană şi românească
Din anul 1984 Galeria de Artă, a Complexului Muzeal Arad, funcționează la etajul II al clădirii situate pe strada Gh. Popa de Teiuș, nr. 2 – 4, unde poate fi vizitată expoziția permanentă și, în paralel, diferite expoziții de artă, cu caracter temporar.
Expoziția permanentă, reorganizată în anul 2013, este reprezentativă pentru profilul colecției de artă și pune în valoare piese care sunt mărturii pentru nivelul de cultură, și civilizație, al mediului, în primul rând, local arădean. Printr-o prezentare structurată diacronic, sunt expuse cele mai semnificative lucrări care au marcat evoluția colecției de artă. Parcursul expunerii se desfășoară cronologic, cu repere limitate în intervalul secolelor XVIII-XX
Momentul deschiderii pinacotecii orașului Arad, odată cu inaugurarea Palatului Cultural (octombrie 1913), este marcat prin clasicii picturii maghiare: Aggházy Gyula, Benczur Gyula, Liezenmeyer Sándor, Barabás Miklos, Munkácsy Mihály, Lotz Károly. Lor li se alătură artiști care înregistrează în biografie atingeri cu zona arădeană: Válentiny János, Szamossy Elek.
„În aranjarea cronologică, expunerea prezintă contemporani cu descendență arădeană (Vasile Varga, Ovidiu Maitec), pe Sever Frențiu care între anii 1955-1970 a fost ară­dean, pe Ione Munteanu, Pavel Alaszu, Ioan Cott, Baranyai Francisc, Emil Vitroel, cu toții astăzi amintiți la timpul trecut” – Adriana Pantazi, curator.
Expoziţia de pictură şi stampă chineză, colecţia Adrian Ciceu
(Sala Ovidiu Maitec)
Vă reamintim că Expoziţia de pictură şi stampă chineză, al cărei curator este Ioan Paul Colta s-a prelungit şi că poate fi vizitată şi în cadrul Nopţii Muzeelor.
Este compusă din două zone distincte, care relaţionează organic între ele; o parte de pictură chineză modernă şi o alta de stampe, xilogravuri chineze realizate în tehnica tradiţională.
Lucrările de pictură chineză moder­nă sunt executate de maestrul Ma Cheng Xiang (n. 1937), pictor şi reputat caligraf, fost profesor de pictură la Academia Centrală de Artă Dramatică din Beijing. Creaţia acestuia, cu accente expresioniste, oferă o foarte actuală perspectivă asupra artei chineze contem­porane de factură tradiţională.
Printre temele favorite ale artistului se regăsesc şi două din subiectele majore ale picturii chineze tradiţionale; animalele, respectiv peisajul. Animalele (pisici, cerbi, vulpi sau bufniţe) sunt redate într-o manieră modernă, aparent extrem de redusă ca mijloace de expresie, însă pictorul reuşeşte să surprindă, cu un umor subtil, esenţa, caracterul fiecărui animal în parte.
Kinema Ikon: Wunderkammer
Un colaj sinoptic al tuturor editorialelor din revista Intermedia/1994-2012/, împreună cu un montaj de texte din Cataloagele prilejuite de producerea unor evenimente kinema ikon /1970-2012/, permite vizualizarea dintr-o privire a poveștii paradoxale a grupării Kinema Ikon. Ceea ce se poate vedea, auzi și interacționa în această expoziţie-atelier, seamănă formal cu conceptul și practica așa-ziselor cabinete de curiozități renascentiste cunoscute sub numele de Wunderkammer.
Programul va fi completat, aşa cum am spus, cu un Atelier interactiv de gravură al artistului arădean Adrian Sandu, grafician şi cu un concurs de desene pentru copii de 3 – 8 ani intitulat „Micii prieteni ai Muzeului de Artă” şi coordonat de Ioan Paul Colta, restaurator
La Sala Clio va fi vernisat Salonul de acuarelă al Cenaclului de Arte Plastice Ion Andreescu, în prezenţa criticului Dan Lăzărescu. Salonul de acuarelă este o expoziţie tradiţională, aceasta organizându-se consecutiv timp de 13 ani. Cu ocazia Nopţii muzeelor, cenaclul organizeaza în Sala Clio un atelier de creaţie interactiv, iar publicul care va vizita expoziţia va putea să intre în contact direct cu artiştii care lucrează.
Arheologie, experiment şi ştiinţă
La Palatul Cultural vor fi deschise expoziţia de arheologie şi ştiinţe ale naturii, iar evenimentele serii vor fi expoziţia atelierului de ceramică de la Palatul copiilor; expoziţia de carte rară „Experiment şi ştiinţă” a Bibliotecii Judeţene A.D.Xenopol Arad; proiecţia filmului documentar „Cercetaşii Româ­niei în războiul cel mare” şi o reconstituire istorică cu prezentare de uniforme ale voluntarilor ardeleni în armata română din timpul Primului Război Mondial.
Noaptea Muzeelor este o manifestare de succes iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflată deja la a IX-a ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) şi, de asemenea, de UNESCO, care s-a alăturat Nopţii Muzeelor în anul 2009. Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, instituite de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internațională a Muzeelor și Noap­tea Europeană a Muzeelor.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, organizaţie a căreia Complexul Muzeal Arad este membru fon­dator, este partener oficial al eveni­mentului la nivel internațional, coordonând desfășurarea Nopții Muzeelor în România și asigurând o promovare amplă şi coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro.
Aproximativ 3.000 de muzee din Europa organizează anual această manifestare.
Facem precizarea că participarea la evenimentele din cadrul Nopţii Muzee­lor este gratuită. Programul va începe la orele 20 la Secţia de Artă şi Palatul Cultural şi la 21 la Sala Clio, publicul fiind aşteptat până în jurul orei 1.
Vom reveni cu programul Nopţii Muzeelor de duminică, 19 mai.

Recomandările redacției