strand_bazin_piscinaBălăceala în piscină poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate dacă nu suntem atenţi la câteva aspecte legate atât de aspectul apei, cât şi de igiena celorlalţi care o folosesc.

Utilizatorii infectaţi (de regulă cu virusuri sau fungi) pot contamina piscina sau bazinul de înot cu uşurinţă, precum şi suprafeţele şi obiectele cu care intră în contact. bacteriile sunt transmise frecvent prin intermediul apei şi al suprafeţelor contaminate, provocând rapid infecţii în zonele vulnerabile ale organismului. Există şi specii de bacterii şi amibe care cresc independent în apaă şi pe alte teritorii umede, ce pot cauza o serie de infecţii şi îmbolnăviri respiratorii, dermatologice şi nervoase.

Piscinele în aer liber mai pot fi ţinta unor microorganisme provenite de la animalele domestice sau cele sălbatice. Există foarte multe tipuri de paraziţi şi bacterii răspândite în ariile piscinelor publice, iar clorurile folosite pentru dezinfectarea apei nu reuşesc să le distrugă în totalitate. Un control efectuat de Centrul pentru Control şi Prevenire a Bolilor din SUA în anul 2008 a condus la închiderea de urgenţă a unei piscine publice din opt, din pricină riscului major de îmbolnăvire pe fondul contaminării cu microorganisme periculoase.

În cadrul inspecţiei amintite, 58% dintre piscine au fost depistate cu prezenţa bacteriei E. coli şi 60% dintre unităţi erau contaminate cu bacteria pseudomonas aeruginosa, cauzatoare de infecţii ale urechilor şi erupţii cutanate virulente. Aproximativ 2% dintre piscinele evaluate au prezentat colonii de germeni Cryptosporidium şi Giardia, responsabili cu tulburări violenţe de diaree, probleme respiratorii, afecţiuni oculare şi infecţii neurologice.

În condiţiile riscului crescut de îmbolnăvire de pe urmă răspândirii şi contactării agenţilor patogeni numeroşi de la piscinele publice, prevenirea contactării bolilor diverse este extrem de importantă:

1. Căutaţi indicii vizuale despre igiena piscinei publice frecventate. Unitatea ar trebuie să fie lipsită de mirosuri neplăcute, iar apa suficient de limpede pentru că fundul bazinului să fie vizibil.

2. Alegeţi piscine publice cu vestiare, grupuri sanitare curate şi duşuri obligatorii, prin care utilizatorii trebuie să treacă înainte să folosească bazinele.

3. Interesaţi-vă asupra modului de funcţionare al piscinei publice. Întrebaţi care sunt procedurile de dezinfectare a apei şi a utilităţilor, cât de des este verificat nivelul PH-ului apei şi al clorurilor, ce tip de instruire primeşte personalul care se ocupă de igienizare şi care este gradul de încredere acordat de inspecţia sanitară pentru unitatea respectivă.

4. Nu înotaţi dacă suferiţi de diaree sau prezentaţi leziuni cutanate (zgârieturi, răni, erupţii etc).

5. Folosiţi doar prosoapele proprii, utilizate doar de dumneavoastră!

6. Spălaţi-va corpul cu săpun înainte să înotaţi în piscină şi verificaţi dacă şi ceilalţi utilizatori respectă această regulă generală de utilizare a bazinelor publice.

7. Nu schimbaţi scutecul copilului în apropierea piscinei şi spălaţi-vă pe mâini înainte să intraţi în apă, mai ales dacă aţi intrat în contact cu secreţii corporale.

8. Asiguraţi-vă de faptul că cei mici folosesc toaleta după fiecare oră de înot.

9. Nu înghiţiţi apa din piscinele publice şi purtaţi ochelari speciali pentru scufundări, pentru evitarea iritaţiilor ochilor şi infectarea lor cu bacterii şi virusuri.

10. Nu vă deplasaţi desculţi în apropierea piscinelor sau la duşuri, altfel puteţi contacta infecţii fungice dificil de tratat, precum şi alte microorganisme care produc îmbolnăviri şi care se înmulţesc cu rapiditate în medii umede şi calde.

11. După utilizarea piscinei, spălaţi-va corpul la duş cu apă şi săpun, fără să purtaţi costumul de baie (dacă este posibil).

12. La finalul duşului, aplicaţi o loţiune hidratantă pe piele, astfel încât să preveniţi iritaţiile, medii propice pentru bacterii şi paraziţi să pătrundă în organism şi să producă infecţii.

13. Întrucât foarte multe infecţii dobândite la piscină sunt micozele membrelor inferioare, medicii recomandă aplicarea unui spray antimicotic după fiecare sesiune de înot.

Sursa: sfatulmedicului.ro

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției