Depășiți de cheltuieli din cauza veniturilor mici, vârstnicii arădeni se feresc de bănci și fac împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Mii de persoane sunt împrumutate la CARP, un sistem de întrajutorare ce nu presupune dobânzi sau alte comisioane.

Persoanele în vârstă din județul nostru se împrumută constant la CARP, întrucât după ce încheie cu restituirea unui credit, aceștia fac din nou un alt împrumut. Și asta pentru că este convenabil și se pretează perfect nevoilor lor. Situația miilor de împrumuturi reflectă însă traiul vârstnicului care nu se ajunge cu banii și are nevoie să își suplimenteze veniturile pentru a se descurca.

Demn de subliniat este că, vârstnicii arădeni sunt buni platnici și își achită datoriile. Puțini ajung să fie datornici. Culmea, cei care nu își achită ratele sunt din rândul pensionarilor cu venituri ceva mai mari, sau măcar peste medie.

Conducerea Casei de Ajutor Reciproc Pensionarilor Arad susține că, 4.157 de vârstnici sunt împrumutați din 2018. Acestea se mai numesc și ajutoare rambursabile, acordate în baza contribuțiilor membrilor CARP, cotizații care încep de la câțiva lei și sunt după posibilități.

Mai mulți bani împrumutați

Dacă în anii trecuți, media unui împrumut se situa la aproximativ 2.950 de lei, în prezent aceasta a crescut. „Media împrumuturilor a ajuns la 3.290 de lei, pentru că și necesitățile vârstnicilor implică cheltuieli mai mari. Cele mai multe împrumuturi s-au făcut începând din toamnă, întrucât au fost pentru combustibil, lemne, cheltuieli cu încălzirea. De asemenea, o mare parte din membri s-au împrumutat pentru intervenții chirurgicale și tratamente medicale. Cel mai mare împrumut făcut a fost de 18.000 de lei“, a spus Lidia Dan, președintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad.

Membri CARP s-au dovedit buni platnici, corecți și și-au restituit ca la carte datoriile în anul trecut. Practic, cu cât membrul cotizează constant și își achită ratele, cu atât mai mult poate să se ajute de un nou împrumut.

Totuși, după cum e vorba: „nu există pădure fără uscături“, printre cei care fac împrumuturi există și câteva cazuri de vârstnici care nu își achită ratele la împrumuturi. Pot fi numărați pe degete, iar conducerea CARP ia măsuri pentru recuperarea banilor numai dacă datornicii forțează nota. Interesant este că, tocmai cei care au venituri ceva mai consistente ajung să fie rău-platnici și nu cei cu pensii mici. „Am avut doar trei cazuri de rău-platnici în ultima perioadă. Am ajuns să trecem la executare silită doar în cazul unui membru pensionat, fost militar care nu și-a achitat ratele. Acesta nu are venituri mici“, a mai spus Lidia Dan.

Pensionarii arădeni care doresc să devină membri CARP trebuie să fie informați vizavi de cotizațiile mici și sistemul convenabil de întrajutorare.

Recomandările redacției