Guvernul a dat aviz favorabil unui proiect iniţiat de senatorul Daniel Zamfir care propune ca suma pe care societăţile de recuperare a creditelor de la debitori să fie plafonată.

Proiectul, iniţiat anul trecut de 93 de deputaţi şi senatori, printre care şi senatorul Daniel Zamfir, de la ALDE, prevede că recuperatorii de creanţe, care au cumpărat de la băncile restanţele împrumutaţilor, nu pot cere acestora din urmă să plătească mai mult decât dublul pe care ei au plătit-o băncilor. Concret, dacă recuperatorii au cumpărat la pachet creditele neperformante ale unei bănci (aşa cum se întâmplă frecvent) la un preţ care înseamnă 10% din valoarea reală a restanţelor, aceştia nu vor putea cere împrumutaţilor să plătească mai mult de 20% din sumele restante către bănci.

„Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a cumpăra creanţa de la cedent”, scrie în proiectul de act normativ, cu precizarea că prevederea va fi valabilă indiferente de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanţei, conform adevarul.ro.

Guvernul a transmis, într-un punct de vedere, că „susţine adoptarea acestei iniţiative legislative, având în vedere că măsurile propuse vin în sprijinul consumatorilor aflaţi în faza de cesionare a contractelor”.

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) consideră că limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate firmelor specializate, prin iertarea unei părţi din datoria debitorilor, ar putea induce un comportament de indisciplină financiară.

Recomandările redacției