Pentru a limita pericolul apari­ției unor focare de pestă porcină africană în județ, reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pen­tru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad au cerut suplimentarea cotei de vânătoare la mistreți. „Solicitarea a fost făcută Gărzii Fores­tiere Oradea pentru fondurile de vânătoare limitrofe jude­țului Bihor”, a declarat dr. Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.
Pesta porcină africană a fost confirmată în România, pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare, iar la începutul anului 2018 focarele de boală s-au multiplicat în aceeași zonă aflată în vecinătatea Ucrainei. Pe 10 iunie, virusul pestei porcine africane a fost depistat și în altă zonă, aflată în vecinătatea Ucrainei, și anume în Delta Dunării. De la începutul anului, în țară au fost confirmate 440 de focare de pestă porcină africană la porci domestici, dintre care 438 în gospodăriile populației și două în exploatații comerciale. La mistreți au fost confirmate 16 cazuri.
La începutul lunii, pe 6 iulie, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a con­- firmat prezența virusului la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Crestur, județul Bihor, astfel încât animalele din județul Arad se află într-un real pericol. „Pentru controlul eficient al evoluției bolii, prevenirea răspândirii virusului, lichidarea rapidă a focarelor și pentru limitarea pier- derilor au fost adoptate acte normative care reglementează compensarea pagubelor crescătorilor de porci cauzate de pierderea animalelor în acțiunile pentru lichidarea rapidă a focarelor de boală, dar și acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreţi morţi şi pentru participarea vânătorilor la vânătoarea selectivă”, susțin reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare. (L.Ș.)

Recomandările redacției