DSVSA

În timpul perioadelor cu temperaturi ridicate creşte riscul apariţiei toxiinfecţiilor alimentare. În aceste condiţii, reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) îi sfătuiesc pe arădeni cum să se ferească de acestea. Astfel, locuitorii judeţului trebuie să acorde o atenţie sporită modului în care păstrează sau prepară alimentele şi a locurilor de unde sunt cumpărate acestea. „Consumatorilor li se recomandă să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă. Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C +4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C. Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate. Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj, iar cele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite. Alimentele alterate trebuie îndepărtate, pentru că sunt o sursă de contaminare. În ceea ce priveşte fructele şi legumele, acestea trebuie spălate bine înainte de a fi depozitate în frigider şi consumate”, susţine dr. Viorel Agud, directorul DSVSA.

În ceea ce priveşte agenţii economici, aceştia trebuie să evite expunerea la vânzare a produselor de origine animal în locuri şi spaţii care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare, să fie atenţi la condiţiile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte). În caz contrar, produsele alterate sau depreciate în timpul transportului, distribuţiei, depozitării sau comercializării vor fi confiscate. Mai mult, trebuie spus că se interzice transportul produselor alimentare, în cazul neasigurării temperaturilor adecvate; se interzice comercializarea cărnii care n au fost inspectată, ştampilată şi certificată sanitar veterinar. „Consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând numarul de telefon al DSVSA Arad – 0257/280760”, a ţinut să precizeze Agud.

Atenţie la animale!

Directorul DSVSA susţine că fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să fie atenţi la asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale;  asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje; verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;   verificarea sistemelelor de ventilaţie şi generatoarelor de energie electrică. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, proprietarul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă. „În perioadele caniculare, fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile. Este important să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute în afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, apa trebuie administrată manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare. Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate. Consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere şi să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale, a mai spus Agud.

De menţionat că în cazul transporturilor de animale, transportatorii sunt obligaţi prin lege să nu le transporte într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. „Înainte de a pleca la drum se face verificarea condiţiilor de microclimat oferite de mijlocul de transport, dacă sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului. Transportatorii trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă în cel mai scurt timp, pentru a micşora durata călătoriei.  La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată  în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică. În cazul comercializării animalelor în târguri, trebuie ca padocurile să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fie prevăzute cu zone de adăpostire umbrite. Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte”, a încheiat Agud.

Recomandările redacției