gardaReorganizarea ANAF vine cu veşti cum nu se poate mai proaste pentru comisarii Gărzii Financiare Arad. Dacă iniţial se vorbea că sediul viitoarei Direcţii Regionale Antifraudă va fi stabilit la Timişoara, unde arădenii ar fi putut face destul de uşor naveta, Guvernul a stabilit ieri altceva. Direcţia va avea sediul în municipiul Deva, astfel încât în situaţia, mai mult decât probabilă, în care vechile structuri judeţene ale Gărzii nu se vor păstra în cadrul noii instituţii, comisarii vor trebui să se reprofileze, pentru că două drumuri până la Deva sunt greu de făcut în fiecare zi. „Oamenii nu ştiu încă ce se va întâmpla cu ei, nu ştiu ce vor face dacă nu se înfiinţează structuri judeţene, aşa cum sunt la Gardă. Sunt foarte bulversaţi de sistem. Se doreşte probabil o reorientare a personalului. Dacă nu au altă soluţie, mulţi colegi sunt decişi să meargă în instanţă. Conform legii 188, privind funcţionarii publici, avem dreptul să optăm pentru posturile disponibile din sistem”, povesteşte unul dintre comisarii cu experienţă care lucrează încă la GFA.
Oamenii aşteaptă ca pe spini lămuriri suplimentare, pentru că până în momentul de faţă nu li s-a comunicat câte posturi va avea instituţia nou-înfiinţată, cum se vor mai face controale în judeţ, dacă sediul central al Direcţiei Antifraudă va fi la Deva, iar la Arad nu va exista niciun sediu secundar şi nici cum se va face activitatea de monitorizare în punctele de trecere a frontierei. „O variantă ar fi să se facă delegaţii, iar comisarii să beneficieze de cazare şi diurnă, fiindu-le decontate de asemenea şi cheltuielile legate de deplasare, dar acest lucru ar însemna cheltuieli în plus pentru buget. Colegii sunt nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă. Ar fi normal să rămână şi o structură la nivel de judeţ, care a funcţionat bine până acum. Cum spunea cineva mai radical, a învins Mafia. Până ce lucrurile vor reintra în normal urmează o peri­oadă de haos, în care se va putea pescui în ape tulburi”, a mai spus comisarul.
Atribuţii sporite pentru Direcţia Antifraudă
Pe de altă parte, trebuie spus că reprezentanţii ANAF au emis un comunicat de presă prin care explică pe scurt ce se va întâmpla după reorganizarea instituţiei. „În ce priveşte redefinirea structurii organizatorice a ANAF s-a urmărit, în principal: fuziunea prin absorbţie şi preluarea Autorităţii Naţionale a Vă­milor; preluarea activităţii Gărzii Financiare şi desfiinţarea acesteia; înfiin­- ţarea unei structuri de antifraudă fiscală în cadrul ANAF, cu atribuţii spo­rite; înfiinţarea direcţiilor regionale ale finanţelor publice. Astfel, activitatea la nivel teritorial se reorganizează în opt direcţii regionale ale finanţelor publice, instituţii publice cu persona­litate juridică, înfiinţate prin transformare a opt direcţii generale ale finan- ţelor publice judeţene şi a municipiului bucureşti în care va fi stabilit sediul direcţiei generale regionale, prin fuziunea prin absorbţie a celorlalte direcţii judeţene ale finanţelor publice din aria de competenţă. Oraşele în care îşi vor avea sediul direcţiile generale regionale ale finanţelor publice sunt: Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Bucureşti”, se arată în comunicat. În ceea ce priveşte sediile structurilor regionale antifraudă, acestea au fost stabilite, conform conducerii ANAF, în localităţi din zone care prezintă riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor, Suceava, Constanţa, Alexandria, Targu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu, Bucureşti. „Deplasarea competentelor către nivelul regional nu este însoţită de delocalizarea în totalitate a perso­nalului. Totodată, Guvernul a aprobat ca întreg procesul de reorganizare a ANAF să se desfăşoare în limita nu­mărului de posturi ocupate în prezent. Reamintim că atribuţiile direcţiilor generale regionale vor fi de coordo­nare a administraţiilor fiscale judeţene, pre­luând doar funcţiile suport necesare desfăşurării activităţii administraţiilor fiscale judeţene, acestea din urmă desfăşurându-şi activitatea în aceleaşi locaţii, relaţia cu contribuabilii rămâ­nând neschimbată”, se mai arată în comunicat.

Recomandările redacției