Vinga primarieInstitutul pentru Politici Publice a dat publici­tăţii un top al primăriilor din ţară, întocmit în funcţie de taxele şi impozitele care se varsă la bugetul local. Dacă comuna Şiştarovăţ este dată drept exemplu pozitiv, cu cele mai mari încasări pe cap de locuitor din ţară, 11.728 lei, la polul opus se află Vinga. Cea de a două comună arădeană ocupă locul al V-lea în „clasamentul” unităţilor administrative teritoriale care nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile din veniturile proprii. Asta, în condiţiile în care, la cei 6.494 locuitori pe care-I are, doar 16% din bugetul comunei poate fi acoperit din taxele şi impozitele încasate. Vinga este devansată de localităţi din Bacău, Neamţ, Argeş şi Harghita, care „se pot lăuda” cu încasări cuprinse între 12 şi 15% din totalul cheltuielilor. O altă unitate administrativ teritorială din judeţ cu încasări reduse este Archiş. Comuna are 1.585 de locuitori şi reuşeşte să-şi acopere din taxe şi impozite numai 25% din buget.
Ioan Negrei, primarul comunei Vinga, susţine că este o situaţie pe care a moştenit-o şi recunoaşte că Primăria nu s-ar putea descurca fără sprijinul oferit de Consiliul Judeţean şi Guvern. „Este o situaţie delicată, pe care încercăm să o rezolvăm. Avem aceste probleme cu toate că avem funcţionari puţini, deci cheltuielile cu salarizarea nu sunt mari. Din încasări reuşim cu greu să plătim salariile şi cheltuielile de întreţinere. Fără sprijin de la CJA şi de la Guvern nu am reuşi să ne descurcăm. O soluţie ar fi să atragem noi investitori, pe lângă cele două societăţi italiene unde lucrează aproximativ 100 de persoane. Avem teren pe care să-l oferim sub diverse forme celor care vin să-şi deschidă aici o afacere, dar trebuie să facem un inventar la sânge al suprafeţelor intravilane”, ne-a declarat Negrei.
Topul încasărilor la buget a fost întocmit conform informaţiilor centralizate de Ministerul Finanţelor la data de 31 decembrie 2012, în contextul în care IPP cere Guvernului să oprească transferul de fonduri publice către 90 de localităţi fără venituri proprii care să acopere măcar un sfert din cheltuielile de funcţionare. „Doar 50 de lei reprezintă valoarea medie a veniturilor proprii (provenind din taxe şi impozite locale) pe cap de locuitor în unele dintre aceste comune (exemplu: Holboca – judeţul Iaşi, Vidra – jude­ţul Vrancea), în timp ce altele colectează şi de 200 de ori mai mult (Şistarovăţ, judeţul Arad – 11.728 lei/locuitor, Secaş, judeţul Timiş – 8351 lei/locuitor). Asta nu împiedică însă comunele sărace să facă cheltuieli care depăşesc de sute de ori veniturile pe care sunt capabile să le colecteze”, se arată într-un comunicat de presă al IPP.

Recomandările redacției