Ziarul nostru a făcut, de-a lungul timpului, o serie de dezvăluiri cu privire la neregulile petrecute în spatele uşilor închise la SC Lazăr&Sohne. Am scris despre ancheta desfăşurată de procurori, am scris despre modul cum au ajuns oamenii legii să aibă suspiciuni în ceea ce priveşte activitatea firmei patronate de Viorel Lazăr, dar şi despre faptul că acesta din urmă s-ar fi lăudat că ar fi prieten cu ministrul Liviu Pop. În urma publicării articolului „Ministrul Liviu Pop se leapădă de Viorel Lazăr, susţinând că nu are interese comune cu acesta”, Lazăr ne-a trimis un drept la replică, pe care nu-l putem însă publica în întregime, în condiţiile în care conţine nume şi date care nu pot fi date publicităţii din dosarul penal în care este cercetat. Documentul integral va fi pus însă la dispoziţia procurorilor, asta deoarece, Lazăr recunoaşte cu subiect şi predicat săvârşirea unei infracţiuni de uz de fals. „Într-adevăr în luna februarie 2014 un pro­curor a venit în firma Lazăr& Sohne cu un mandat de percheziţie pentru o semnătură privată «în fals», plecând de la o reclamaţie a unor persoa­ne din Zăbrani, soţ şi soţie, în care se susţinea că soţul nu a semnat niciun contract de muncă cu Lazăr&Sohne. Eu, Lazăr Viorel, administratorul firmei, când am verificat această sesizare, am constatat că apărea angajat la noi de doi ani de zile, pe lista cu persoane ce urmau să plece în Germania, ca şi rezervă. În permanenţă avem în jur de 30 de persoane angajate cu două ore/zi ca rezervă pentru Germania, în cazul în care, intempestiv, angajaţii de acolo părăresc locul de muncă, pentru a avea siguranţa că nu periclităm contractele de lucrări cu partenerii germani. În urma verificărilor am constatat că fiica sa a semnat contractul de muncă, tocmai ca tatăl ei să beneficieze de toate asigurările sociale pe care firma le-a achitat pentru el”, se arată în documentul primit la redacţie şi semnal de Viorel Lazăr. Conform Codului Penal, uzul de fals este definit ca „folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice”. Dacă este adevărat că  respectivul contract de muncă este semnat de fiica bărbatului, este greu de crezut că nimeni din societatea administrată de Viorel Lazăr nu a ştiut acest lucru, iar efectele juridice produse de contract sunt cum se poate de clare. Dacă însă contractul nu a fost semnat de fiica bărbatului din Zăbrani, situaţia se schimbă. În ambele cazuri, trebuie găsit răspunsul la o întrebare foarte simplă. Cui i-a folosit această me­todă de a angaja un om? Având în vedere acuzaţiile procurorilor de fals, uz de fals, săvârşite pentru a deplasa personal în afara ţării şi obţinere ilegală de contigentare forţă de muncă pentru străinătate, se pare că anchetatorii au deja un răspuns. Pentru a putea detaşa persoane în străinătate, cum a procedat patronul firmei, societatea trebuie să aibă un anu­mit număr de angajaţi, astfel încât ar fi fost făcute angajări fictive.
O mică frază despre Liviu Pop
Făcând în cele din urmă referire şi la relaţia pe care o are cu ministrul Liviu Pop, adică tocmai subiectul dreptului la replică,  Lazăr susţine într-o mică frază, că acesta „este o cunoştinţă mai veche, dintr-o perioadă în care nici nu era încă la Bucureşti”. Am fi curioşi să aflăm care este contextul în care s-au cunoscut cei doi, adică omul de afaceri cercetat acum de procurori pentru săvârşirea mai multor infracţiuni şi cel care avea să devină ministru în guvernele conduse de Victor Ponta.
Reproşuri nefondate
În încheiere, Lazăr face reproşuri nefondate la adresa ziarului nostru. Omul de afaceri ne întreabă de ce ziarul nostru nu a scris de firma pe care o deţine când aceasta a reprezentat România la Berlin, cu produse din carne, când societatea a fost prezentată de ministrul Agriculturii de atunci, Valeriu Tabără şi de comisarul european Dacian Cioloş. Îl informăm pe această cale că ziarul nostru a scris des­pre participarea Aradului la târgul de la Berlin, Lazăr apărând într-o fotografie, alături de cei doi oficiali despre care vorbea, dar şi alături de Ana Maria Dragoş, directoarea Centrului Cultural Judeţean. De asemenea, îl informăm că, dacă doreşte, îi punem la dispoziţie materialele de presă apărute în ziarul nostru despre acţiunea de la Berlin.

Recomandările redacției