complexÎn respectul unei bune tradiţii, în vara acestui an (23 august – 1 septembrie) s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Taberei Internaţionale de ilustraţie de carte de la Bata. Scopul organizării taberei este redescoperirea ilustraţiei de carte ca artă aplicată, a profesiei de ilustrator şi stimularea creativităţii caligrafice și plastice a tinerilor artişti. Ca de fiecare dată, la Bata au sosit liceeni şi studenţi arădeni, dar şi din străinătate. Au participat: Alexandra Burtiuc, Roxana Ocoș, Orlando Hegheduș, Matei Păcurar, Lorin Blaj de la Liceul de artă Sabin Drăgoi, Juliette Gelée – Liceul Le Corbusier din Strasbourg, Franţa; Elisa Janson – Facultatea de design din Lille, Franţa; Michel Suna – Facultatea de design Arad; Ramon Roman – Facultatea de arhitectură din Bursa, Turcia şi Andrea Șovan – masterandă a Universităţii Naţionale de Teatru si Cinematografie Bucureşti.
Atelierul de creaţie a fost coordonat de lectorul universitar doctor Florin Florea de la Facultatea de Arte din Cluj-Napoca.
„Copiii de la şcoala din Bata, conduşi de actriţa Andrea Şovan, au realizat un spectacol de teatru inspi­rat din acelaşi text shakespearian şi care a fost prezentat publicului din sat cu ocazia închiderii ediţiei 2013 a Taberei Internaţionale de Ilustraţie de carte de la Bata. Pe parcursul taberei a fost realizată si o operă colectivă (2,75m/1,25m) cu titlul: Visul unei nopţi de vară la Bata”, ne-a declarat Lucia Bibarţ, pur­tător de cuvânt al Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol.
Vă mai spunem că lucrările participanţilor taberei de la Bata fac obiectul unei expoziţii care este deschisă în Complexlul Muzeal Arad, la Secţia de Artă, pe perioada 25 septembrie – 25 octombrie a.c.
Expozitia reuneşte peste 50 de lucrări realizate pe parcursul atelierului de creaţie şi grupate pe cinci teme inspirate din comedia lui William Shakespeare „Visul unei nopti de vara”.
Tabăra de Creaţie de la Bata va avea loc la sfârşitul lunii august şi este organizată de Biblioteca Jude­ţeană A. D. Xenopol în cadrul proiectului Et Lettera. Manifestarea are ca scop printre altele promovarea ilustraţiei de carte şi a ilustratorilor precum şi atragerea tinerilor artişti spre acest domeniu.
Vă reamintim că Et lettera reuneşte biblioteci din oraşele Strasbourg – Franţa, Barcelona – Spa­nia, Brno – Cehia, Debrecen din Ungaria şi Arad. Iniţiatorii acestui proiect îşi propun să readucă în atenţia publicului scrierea artistică şi caligrafia.

Recomandările redacției