Fără doar și poate, Sărbătoarea satului Peregu Mare a fost o reușită. Ținută în cele două zile libere ale weeekend-ului trecut, sărbătoarea a avut de toate: întreceri sportive, culinare, programe culturale, concerte, bal. A avut și mulți spectatori, o locație frumoasă și o vreme minunată cu mult soare – poate chiar prea mult, pentru un sfârșit de august. Dacă în prima zi programul s-a axat pe competiții sportive: biciclete, minifotbal, tenis de masă dar și un concurs de ceaune – doar seara a fost muzică și bal, a doua a zi a fost una aparte prin etalarea unor obiceiuri locale deosebite.

  • Defilare festivă și… multicoloră

Programul a început cu slujba ecumenică, ținută în acest an la Biserica Ortodoxă – știut fiind că serviciul religios festiv se ține prin rotație la fiecare biserică, conform unei înțelegeri locale datorate multitudinii de etnii ce trăiesc aici, motiv pentru care i se și spune comunei „Mica Europă“. S-au adresat credincioșilor: Iaroslav Kaloszek – preot evanghelic-reformat, Vasile Bojcsuk – preot greco-catolic, Salman Demeter – preot romano-catolic, Dănuț Moldovan preot ortodox. Odată slujba încheiată, în jurul orei 16 s-a format un frumos alai sărbătoresc cu participanții la spectacolul festiv, acesta îndreptându-se agale spre scena din centru, formația muzicală încheind coloana. Majoretele au deschis drumul, urmate de grupuri de tineri dansatori – de toate vârstele și etniile. Din coloană a făcut parte și staff-ul comunei, în frunte cu primarul Emeric Kovacs și viceprimarul Iosif Orth, alături de oaspeți, invitați, mulți localnici. Defilarea festivă cu multitudinea ei de tineri îmbrăcați în minunate costume populare a fost punctul de atracție al sărbătorii, oamenii ieșind pe marginea drumului să-i urmărească iar la fiecare intersecție grupurile de tineri dansatori încingeau cu rândul câte o mică horă. În Parcul Central, în vecinătatea scenei, cu toată căldura de afară, un număr mare de localnici au umplut băncile protejate de un cort uriaș ridicat pentru spectatori. Alții au căutat umbra copacilor din parc ori s-au adăpostit sub corturile numeroșilor comercianți ce au acoperit o latură a parcului.

  • Salutul primarului comunei

Primarul Emeric Kovacs a adresat salutul său de bun-venit, rostit în limbile fiecărei etnii trăitoare în comună. Mai departe acesta a adus mulțumiri în primul rând concetățenilor săi „pentru că au apreciat ce s-a făcut în comună și au avut încredere să mă aleagă pentru încă un mandat în fruntea comunei“. A subliniat apoi că toate realizările începute vor continua, în plus vor fi inițiate altele noi care „vor ridica toată comuna în așa fel încât să fim mândri că suntem peregani“. A salutat apoi prezența unor oaspeți dragi care mai apoi au adresat fiecare salutul său celor prezenți. Letiția Stoian – primărița comunei Semlac a apreciat eforturile făcute de actuala administrație și aspectul bunei vecinătăți, subliniind că a venit însoțită și de… dansatorii ansamblului local. Mircea Totorean – primarul din Șeitin, care a venit însoțit de viceprimar, s-a declarat și el impresionat de realizările recente din comună. O apreciere aparte a făcut-o Iuliu Firczak – președintele Uniunii Rutenilor din România: „felul armonios în care trăiesc aici oameni de toate etniile și de toate religiile, comuniunea dintre ei poate fi un exemplu de urmat pentru toată țara, chiar pentru toată Europa, în condițiile pe care astăzi le trăim. Mă bucur că rutenii fac parte din această comunitate“. A mai fost prezent și consilierul județean Pero Tamaș. S-a alăturat mai apoi sărbătorii și Ioan Negrei, primarul comunei Vinga (însoțit de viceprimar), acesta recunoscând că „sunt pentru prima dată în Peregu Mare și sunt impresionat“. Pe scenă a urcat apoi, grup după grup,tinerii artiști: de la cei mici – cu evoluția lor ca un joc de fluturași, până la tinerii unor ansabluri cu recunoaștere în județ ori în țară, interpretând suite de dansuri populare reprezentative pentru toate etniile din zonă. Au fost câteva ore muzică, folclor, veselie și… emoții, tinerii împresionând spectatorii și stârnind ropote de aplauze. Când seara și-a intrat pe deplin în drepturi și arșița s-a potolit, pe scenă s-a derulat concertul susținut de interpreții Alina Trastău, Adi Balint și formația condusă de Frații Țica, evoluție care a încheiat această sărbătoare deosebită.

 

 

Recomandările redacției