Pentru că suntem la mijlocul anului iar prima lună a verii e la final, gândul ne poartă, firesc, spre starea culturilor agricole de bază din județul nostru, ținând cont și de aspectul destul de schimbător al vremii, pe alocuri cu manifestări extreme: ploi și vânturi violente, grindină. Astfel, o sumară dar elocventă „radiografie“ a stării culturilor din județ ne-a făcut-o o persoană autorizată în materie și anume directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, dr. ing. Ioan Martin.

La început minus și-apoi… exces de apă

Viziunea agricultorilor de meserie diferă substanțial față de părerile profanilor când vine vorba de precipitații.

Bunăoară, la ora actuală, în general vorbind, deși a fost o perioadă ploioasă, starea culturilor însămânțate în primăvara lui 2.016 este bună; dar și a celorlalte. Cifrele de cultură a celor mai importante culturi sunt: porunb – însămânțat pe 122.700 ha, floarea soarelui – pe 25.500 ha, sfecla de zahăr – pe 1.650 ha, soia – pe 2.200 ha, ovăz de primăvară – 22.600 ha, orzoaică de primăvară pe 1.300 ha, mazăre pe 100 ha.

„Deși ploile din ultima vreme păreau că sunt în exces, trebuie evidențiat aspectul că începutul de an a fost cu minus de apă pentru culturi: atât pentru cele semănate în toamnă cât și pentru cele din primăvară, iarna fiind săracă în precipitații. Ca să ajungem abia acum, în iunie, cu exces de apă. Îngrijorătoare sunt însă excesele meteo: ploi torențiale repetate, în averse,  ce au generat inundații locale și mai apoi băltiri la care pe alocuri s-au adăigat și stricăciunile grele produse de căderile de grindină de dimensiuni mari – cum s-a întâmplat de exemplu la Pecica, Buteni ori Sebiș dar și în alte locuri pe porțiuni mai reduse.

Menționez de asemenea că echipele constituite pentru constatarea pagubelor la culturi sunt încă pe teren, precipitațiile din 17-20 iunie fiind cele cu efectele cele mai grele pentru culturile de la noi“ ne preciza ing. Ioan Martin.

Aproape o zecime din culturi, calamitate

Chiar dacă de-a lungul anilor ne-am dezobișnuit să auzim și să analizăm unele cifre vizavi de starea culturilor agricole – excesul de „informație“ de dinainte de 1989 producând o saturație –  totuși unele cifre înregistrate la nivelul județului Arad până la data curentă sunt semnificative și îngrijorătoare. „Avem din păcate, până acum (final de iunie – n.red.) și numeroase suprafețe calamitate, la mai toate culturile mari, respectiv un total de 32.732 ha, care reprezintă… aproape 10% din totalul sufrafețelor cultivate – care este 350.683 ha! O situație destul de îngrijorătoare.

Iată câteva cifre, pe culturi: la porumb – 6.585 ha, deși, în general vorbind, cultura e frumoasă; la grâu – 12.938 ha; la rapiță – 4.230 ha; la orz – 930 ha; la ovăz – 102 ha, la soia – 153 ha, la triticale – 398 ha, la floarea soarelui – 3.530 ha, la alte culturi cumulate – 3.019 ha. Și situația nu este deocamdată definitivă“ preciza oficialul Direcției Agricole arădene.

S-au declanșat și recoltările…

Acolo unde a fost cazul și unde s-a putut intra pe ogor, s-a declanșat și recoltatul unor culturi. „S-a declanșat și recoltatul, încă înainte de precipitațiile dure din weekend-ul 17-20 iunie: orzul s-a recoltat pe 3500 ha – din totalul de 6.500 ha însămânțate, cu o medie de 5.000 kg la hectar; orzoaica de toamnă s-a recoltat de pe 1.400 ha – din 2.000 ha cultivate, cu o medie de 4.500 kg la hectar.

În această săptămână s-a declanșat, pe porțiuni și recoltatul grâului: de pe cele doar 800 ha recoltate  – din totalul de 84.000 ha cultivate – s-a înregistrat o producție medie de 5.100 kg/ha; o producție bună, se poate spune. Tot producție bună se prevede și la porumb – cum am mai spus dar și la floarea soarelui și la sfecla de zahăr, care însă, din păcate e cultivată pe o suprafață redusă. 

Vreau să amintesc de asemenea că și la furaje se stă bine: la lucerne, la cea de-a doua coasă s-a înregistart o masă bună de plante. Din câte știm și la fructele de sezon – câte culturi mai sunt, respectiv : cireși, vișini, caiși –  producția a fost bună.

Aș mai dori să subliniez că datorită estimărilor meteo care prevăd și în perioada imediat  următoare tot vreme instabilă, se recomandă accelerarea pe cât posibil atât a recoltărilor – în toate ferestrele meteo favorabile – cât și a eliberării terenurilor  de resturile vegetale care constituie masă furajeră pentru animale. De asemenea se recomandă o bună și la zi informare meteo precum o și mai accetuată supraveghere a culturilor de primăvară dar și a celorlate culturi cum ar fi cele viticole ori pomicole. Asta  tocmai datorită specificului aparte al vremii acestei perioade: cu averse de ploaie violente și cu puseuri de grindină“ ne preciza în final Ioan Martin, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad.

Florica Bunaciu

Recomandările redacției