După valurile uriaşe de speranţă pe care s-au urcat pentru a ajunge la putere guvernele Ponta, speranţe despre care personal spuneam că sunt exagerate şi în momentul în care USL-ul era la începuturile sale şi părea a fi singura şansă de scăpare a României, speranţe care ulterior s-au dovedit a fi deşarte, a venit momentul Colectiv, urmat de demisia lui Ponta şi instalarea Guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş. Şi de data aceasta s-a produs un nou val de spe­ranţă, poate ceva mai mic în comparaţie cu cel generat de USL, dar semnificativ, mai ales în rândul societăţii civile. Dacă în ceea ce-l priveşte pe Cioloş, lucrurile sunt destul de clare, este văzut ca fiind un om corect, bun meseriaş, bine văzut în mediile internaţionale, despre mulţi dintre tehnocraţii care alcătuiesc Guvernul pe care îl conduce nu se poate spune acest lucru. Presa naţională a făcut numeroase dezvăluiri
despre unul sau altul dintre miniştri, în unele cazuri persoanele vizate de presă au dispărut din Cabinet, în altele nu, semn că structurile care i-au propus şi îi susţin sunt deocamdată prea puternice, până şi pentru premier.
Iar cei care au de suferit suntem noi. La Ministerul Sănătăţii, condus de o persoană foarte bine văzută de societatea civilă, care a realizat lucruri importante în beneficiul semenilor, pe când nu era ministru, dar des­pre care se spune că a ajuns în acest post şi datorită afacerilor pe care le are unchiul său cu marile companii farmaceutice, s-a amânat din nou ieftinirea medicamentelor, iar criza de personal face victime umane.  Administraţia locală a devenit o adevărată bombă cu ceas, sindicaliştii demarând procedurile pentru declanşarea grevei generale. Au fost proteste la care au participat magistraţii, grefierii au iniţiat acţiuni similare, vor protesta şi gardienii din penitenciare, iar transpor­- tatorii susţin că le-a ajuns cuţitul la os din cauza faptului că indivizii care lucrează la Autoritzatea de Supraveghere Financiară şi au salarii de-a dreptul nesimţite nu vor să pună capăt dezmăţului generalizat din cadrul societăţilor de asigurări, care impun proprietarilor de maşini nişte preţuri ieşite din comun pentru asigurările obligatorii pe care le vând.
Pe de altă parte, scandalurile care au loc în momentul de faţă în filialele partidelor care au şanse să intre în Parlament în urma alegerilor din decembrie completează tabloul. Modul în care au fost întocmite listele provoacă nemul­ţumiri la Arad, provoacă nemulţumiri în Bihor, provoacă nemulţumiri şi în alte judeţe, semn că apele sunt cât se poate de agitate şi pe scena politică, mai precis în filialele formaţiunilor politice, nu numai la vârful acestora.
Aceasta este atmosfera înainte de alegeri şi din păcate lucrurile nu prea au şanse să se îndrepte. Sunt vremuri tulburi şi nicio formaţiune politică nu are, în opinia mea, capacitatea să facă ceva semnificativ pentru ţară. Mai pe româneşte, din punctul meu de vedere, toţi sunt cam o apă şi un pământ. Peste tot sunt hoţi, demagogi, indivizi pentru care legea este facultativă, după cum este la fel de adevărat că există şi politicieni curaţi, harnici şi care vor să facă câte ceva. Din păcate sunt cam puţini în momentul de faţă şi nu prea sunt apreciaţi la justa lor valoare.

Recomandările redacției