Florin DidilescuFestivalul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon AMIFRAN, ajuns la ediţia a XXII-a, îşi începe programul sămbătă, 25 octombrie şi ţine până joi, 29 octombrie. După cum ne spunea prof. Florin Didilescu într-o conferinţă de presă, „această a douăzeci şi doua întâlnire teatrală a tinerilor francofoni din România cu colegi de generaţie din Europa, Canada şi Rusia se înscrie, organizatoric vorbind, în tiparele deja consacrate: 250 de liceeni din Constanţa, Slobozia, Bucureşti, Târgu Jiu, Iaşi, Dej, Cluj-Napoca, Huedin, Bistriţa, Sighetu Marmaţiei, Baia Mare şi Arad, dar şi din străinătate – Franţa şi Ungaria (cu câte două trupe), precum şi câte o trupă din Serbia, Cehia, Austria, Canada şi Rusia vor fi prezenţi în municipiul nostru. Aceste trupe vor susţine 23 de spectacole cu durata de 35-40 de minute, eşalonate pe patru după-amieze şi patru seri.“

În paralel cu spectacolele trupelor de teatru, 15 animatori profesionişti francofoni având diverse teme care îmbrăţişează arta spectacolului vor conduce 15 ateliere care vor iniţia doritorii în: mişcare scenică, improvizaţie, expresie corporală, pantomimă, cânt, scenografie, costume. Dar este organizat şi un atelier de dansuri populare româneşti pentru invitaţii din străinătate.

Dacă în ediţiile trecute tradiţionalul concurs-spectacol a fost dedicat dramaturgilor francezi Moliere, Cocteau, Corneille, Hugo, Diderot, Beaumarchais, Beckett, Camus, Jarry şi Anouilh, a venit rândul lui Eugene Ionesco şi a textului său „Rinocerii“ să fie în atenţia concursului. Această alegere nu este deloc întâmplătoare: în acest an se împlinesc 20 de ani de când a plecat în veşnicie marele dramaturg româno-francez, Eugene Ionesco.

Limba de comunicare folosită pe timpul festivalului este, normal, limba franceză: spectacolele, dezbaterile, atelierele, ziarul festivalului sunt tot atâtea prilejuri ca tinerii să folosească limba lui Moliere în situaţii reale de comunicare.

Profesorul Florin Didileascu mai precizează: „Spectacolele, dezbaterile, o parte dintre ateliere se vor desfăşura pe scena mare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad, un privilegiu pe care tinerii nu numai că-l apreciază în mod deosebit dar se străduiesc să-l fructifice la maximum. Vreau să precizez că aportul finanţatorilor festivalului este deosebit, calitatea manifestării fiind evident mai mare. Aceşti finanţatori sunt: Primăra Arad, Consiliul Judeţean Arad, Ministerul Tineretului şi Sportului, Institutul Francez din România, Antena Regională a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei. Nu putem să nu amintim faptul că vicepreşedintele Clubului Richelieu din Franţa, Jacques Soulier va fi prezent la această manifestare francofonă de la Arad, dăruindu-ne 300 cărţi.

De menţionat că absolut toate lucrările grafice, afişele, programele tipărite au fost realizate de artistul plastic Bibi Stroia, în absolut toate ediţiile festivalului.

Pe parcursul elevatului festival, francofonii de la Liceul „Moise Nicoară“ îi vor ţine la curent pe cei interesaţi cu evoluţia manifestării, redactând ziarul „Girouette de la nuit“, care va fi oglinda festivalului, şi care va fi distribuit gratuit în nu mai puţin decât cinci numere.

Recomandările redacției