baaesuuuZeci de arădeni cu probleme de restituire a proprietăților au luat cu asalt Prefectura, pentru a fi prezenți la dezebaterea cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu. Între cei prezenți se numărau vârstnici bolnavi, ori oameni încurcați în probleme și legislație de ani de zile.

Vizita președintelui ANRP s-a înscris într-un turneu de informare pe legi, acesta oferind lămuriri și pentru mai multe cazuri particulare ale celor care au venit la Instituția Prefectului pentru a cere răspunsuri.

Unul din subiectele fierbinți ale dezbaterii a fost Legea 165/2003, prin care se dorește să facă ordine în ceea ce privește retrocedarea terenurilor. Este vorba de identificarea terenurilor agricole, forestiere sau a izlazurilor aflate în domeniul public sau privat al unităţii administrativ-teritoriale care pot face obiectul reconstituirii unor drepturi de proprietate. În urma activităţii derulate din luna iulie a anului trecut urmează să rezulte o situaţie exactă a terenurilor disponibile la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, precum şi a persoanelor cărora nu li s-a reconstiuit încă dreptul de proprietate. Președintele ANRP, George Băeşu a lăudat autoritățile arădene pentru procentul ridicat de inventariere. Potrivit acestuia, Aradul va avea o situație clară cu terenurile ce pot fi retrocedate în conformitate cu legile fondului funciar, în maxim două săptămâni.

Potrivit  directorului general al Agenției Naționale de Cadastru, Arthur Ursu – prezent la dezbatere – una dintre cele mai mari probbleme a fost lipsa banilor pentru plata tuturor despăgubirilor datorate foștilor proprietari. Statul ar prefera să facă restituiri în natură și să fie diminuate sumele de bani, chiar dacă se vor face restituiri din domeniul public al statului. Până la finalizarea inventarierii acestor terenuri la nivel național nu se mai eliberează titluri de proprietate.

„Mi-ar place să vă spun că Legea 165 a venit și a completat eventualele goluri ce au făcut posibilă o interpretare în defavoarea Statului Român. În acest moment, nu ar trebui să se dea nimic, pentru că noi am oprit emiterea de titluri de proprietate și punerea în posesie până când nu se realizează inventarierea terenurilor. Îl felicit pe prefectul Cosmin Pribac și colectivul instituției pentru că Aradul, alături de alte județe, se află în frunte. Aproape toate localitățile din județul Arad au terminat operațiunea de inventariere. Mai mult de 30 la sută din procesele verbale de inventariere au fost deja validate de către Oficiul de Cadastru. În următoarea periodă – o săptămână, două – județul va avea o situație finalizată, ceea ce va permite trecerea la emiterea de titluri, punerea în posesie. Dacă e nevoie, prefectul poate cere prin hotărâre de Guvern anumite terenuri care se află acum în domeniul public al statului și care pot fi disponibile pentru retrocedare, astfel încât să rezolvăm problemele oamenilor cu pământ“, a spus George Băeşu, pre;edintele ANRP.

Câteva comune mai au de finalizat inventarierea, după care va putea fi prezentată o situație exactă, „Mai sunt nouă comune, după care vom putea închide și situația pentru județul Arad. În momentul de față nu avem o situație exactă a terenului care ar fi necesar de retrocedat, până când va fi gata inventarierea“, a spus Arthur Ursu

Întrebat de cazul controversat de la Nadăș, preșdintele ANRP a declarat: „Vizavi de cazul Nadăș, am avut și noi verficările noastre. Trebuie însă să recunoaștem că ANRP este un pic cam mic pentru cazul Nadăș. Și spun asta pentru că este un caz deosebit de grav, de care se ocupă alte instituții ale statului“.

 

 

Recomandările redacției