Boala diareică acută face zeci de victime în această perioadă, în rândul arădenilor. Nu mai puțin de 79 de cazuri au fost înregistrate de către Direcția de Sănătate Publică Arad, dintre care 45 au necesitat internare, manifestând forme severe. Deși cei mai afectați sunt din rândul copiilor, grupa de vârstă ajunge până la 65 de ani în rândul bolnavilor.

Numărul bolnavilor este în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate doar 39 de cazuri, cu 25 de internări.

Rotavirusul este cea mai frecventă cauză de diaree severă la sugar și copilul cu vârsta până la doi ani. Deoarece există mai multe tipuri de rotavirus, copiii pot face boala de mai multe ori în timpul vieții. Dacă nu sunt vaccinați, aproape toți copiii vor face cel puțin un episod de infecție cu rotavirus până la vârsta de 5 ani.

Părinții și copiii mai mari se pot îmbolnăvi și ei, însă în cazul lor boala este mai puțin severă deoarece au dezvoltat imunitate de la infecțiile anterioare.

Simptomele apar după aproximativ două zile de la expunerea la virus. Boala se manifestă brusc, cu febră și vărsături, urmate de trei până la opt zile de diaree apoasă. Diareea severă poate duce la pierderea importantă de apă și minerale, o condiție numită dezhidratare. Datorită greutății corporale mici, sugarii și copiii mici se pot dezhidrata cu ușurință și vor necesita spitalizare.

Boală extrem de contagioasă

Rotavirus este un virus care se poate transmite cu multă ușurință de la o persoană la alta. Virusul este prezent în scaunul copilului infectat cu câteva zile înainte de apariția simptomelor și până la zece zile după ce acestea au dispărut. Virusul se transmite pe cale fecal-orală, chiar dacă persoana infectată nu are simptome.

Rotavirusul se poate transmite prin mâini, jucării, suprafețe, alimente sau apă contaminate. Dacă ești infectat cu rotavirus și nu te-ai spălat pe mâini după ce ai folosit toaleta – sau dacă copilul tău are rotavirus și nu te-ai spălat pe mâini după ce i-ai schimbat scutecul sau l-ai ajutat să meargă la toaletă – virusul poate contamina orice atingi, incluzând mâncarea, jucăriile sau alte obiecte. Dacă o altă persoană îți atinge mâinile nespălate sau vine în contact cu un obiect contaminat și apoi își duce mâna la gură, se poate infecta la rândul său. Deoarece există mai multe tipuri de rotavirus, poți să te infectezi mai mult de o dată, chiar dacă ai fost vaccinat. Totuși, infecțiile ulterioare sunt de obicei mai puțin severe.

Nu există tratament

Nu există un medicament care să trateze infecția cu rotavirus, iar antibioticele nu vor ajuta, neavând vreun efect asupra virusurilor. Principala preocupare este să previi dezhidratarea. Asta înseamnă să-i dai copilului tău să bea multe lichide. Dacă copilul are diaree severă care durează de mai multe zile, medicul pediatru îți va recomanda o soluție pentru rehidratare orală care va înlocui și pierderile de minerale. Dezhidratarea severă poate necesita internarea în spital pentru tratament perfuzabil.

Recomandările redacției